Загострення пожежної обстановки вимагає від органів влади щоденного контролю

Дата: 05.05.2018 10:04
Кількість переглядів: 559

4 травня в ДСНС під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС).

Фото без описуПід час наради комісія розглянула питання заходів щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у літній період, а також питання стану підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах країни для прийняття відпочивальників.

На початку засідання Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко особливу увагу акцентував на протипожежних заходах.

“Ще 30 березня ми розробили конкретний план заходів, яким передбачено створення 8 регіональних центрів оперативного реагування, які будуть працювати по всій Україні. До них залученні 11 тисяч одиниць техніки та 22 тисячі особового складу. Також визначили найбільші зони ризику виникнення пожеж під час літнього періоду — це Чернігівська, Закарпатська, Харківська і Одеська області”, – повідомив Геннадій Зубко.

У свою чергу, Голова ДСНС Микола Чечоткін зауважив, що аналіз поточної ситуації свідчить про формування негативної тенденції до збільшення кількості пожеж у природних екосистемах.

“У середньому кожної доби фіксується 150 таких пожеж і зараз їх кількість перевищила 21% від усіх пожеж у державі”, – зазначив Микола Чечоткін.

Крім того, Голова Служби звернув увагу на загоряння на полігонах твердих побутових відходів та стихійних сміттєзвалищах, яких з початку року зафіксовано вже 170 випадків.

Микола Чечоткін також підкреслив, що загострення пожежної обстановки розпочалося у квітні і продовжується до цього часу у зв’язку із масовим проведенням польових робіт та відвідуванням населенням лісових масивів та рекреаційних зон.

“За таких умов ситуація вимагає від органів влади щоденного контролю та вжиття превентивних заходів з протидії пожежам. Зокрема, це цілодобовий моніторинг, облаштування в лісових масивах і заповідниках мінералізованих смуг та очищення протипожежних розривів, а також постійна інформаційно-роз’яснювальна робота на місцях, – наголосив Голова ДСНС. – Крім того, як запобіжний захід необхідно активно використовувати введення тимчасових обмежень на відвідування населенням лісу та в’їзду до нього автотранспортних засобів у період високого класу пожежної небезпеки”.

Щодо стану підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах для прийняття відпочивальників, Микола Чечоткін зауважив, що питання безпеки людей на водоймах залишається на сьогодні надзвичайно актуальним, адже щороку в Україні гине близько 1,4 тисячі людей.

“Аналіз загиблих за попередні роки свідчить, що 61% летальних випадків сталися під час купання в необладнаних місцях, 22% громадян загинули на облаштованих пляжах через порушення правил поведінки, а ще 17% – під час риболовлі”, – зазначив Голова ДСНС.

Він також проінформував членів комісії про те, що така критична ситуація пов’язана із слабкою роботою місцевих органів влади, а в деяких випадках і небажанням облаштовувати необхідну кількість місць для купання і відпочинку громадян.

“Зважаючи, що купальний сезон починається у травні, місцевим органам влади необхідно провести міжвідомчий аудит рівня безпеки існуючих місць масового відпочинку людей на водних об’єктах та визначити потрібну їх кількість по кожному населеному пункту”, – наголосив Микола Чечоткін.

Голова ДСНС також зауважив на необхідності забезпечення приведення пляжів у відповідність до Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, а також проведення роботи з керівниками підприємств, установ і організацій та дитячих оздоровчих закладів, у яких є водні об’єкти, стосовно дотримання встановленого порядку на місцях для купання.

Також він підкреслив, що вже сьогодні необхідно налагодити на постійній основі інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення через засоби масової інформації щодо дотримання правил безпеки під час перебування на воді.

За інформацією Урядового порталу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь