Про надання пільг незахищеним верствам населення

Дата: 07.08.2018 10:19
Кількість переглядів: 1384

Фото без описуСоціальний захист пільгових категорій населення здійснюється відповідно до законодавчих актів України з державного бюджету, районної комплексної програми „Турбота” на 2014-2020 р. та районної комплексної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, родин Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців – добровольців на 2018-2022 роки за коштимісцевого бюджету.

Станом на 1 серпня 2018 року загальна чисельність пільговиків, облікованих у Реєстрі, склала 13167 осіб. З них:

- особи з інвалідністю внаслідок  війни – 110 осіб;

- учасники бойових дій – 472 особи;

- учасники війни – 541 особа;

- члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни – 144 особи;

- батьки загиблого військовослужбовця – 13 осіб;

- жертви нацистських переслідувань – 2 особи;

- реабілітовані – 1 особа;

- діти війни – 4336 осіб;

- ветерани праці – 3400 осіб;

- особи з інвалідністю – 1766 осіб;

- громадяни, постраждалі внаслідок ЧАЕС – 325 осіб;

- ветерани військової служби та органів внутрішніх справ – 95 осіб;

- пенсіонери за профознакою – 592 особи;

- багатодітні сім’ї – 326;

- діти з багатодітної сім’ї – 1080 осіб;

- 1 прийомна сім’я;

- 3 сім’ї опікунів (піклувальників).

Постановою Кабінету Міністрів  України №389 від 4 червня 2015 року визначено механізм реалізації права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлово-комунальними послугами,  пільгою на придбання твердого палива та скрапленого балонного газу, а також підтвердження права на інші види пільг (безоплатне одержання ліків та ін.), які надаються з урахуванням доходу.

Пільги надаються  за умови, що середньомісячний дохід за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, а це з 1 січня 2018 року – 2470,00 грн.

До сукупного доходу сім’ї  враховується: пенсія, заробітна плата, грошове забезпечення, стипендія, соціальна допомога, доходи від підприємницької діяльності. Якщо працездатна особа не працює, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць (з 01.12.2017 – 1762,00 грн).

Особи, які мають право на пільгу, повинні подати до управління праці та соціального захисту населення декларацію про доходи свої та членів сім’ї за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період.

Якщо середньомісячний дохід сім’ї з розрахунку на одну особу не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, пільговик має право на отримання пільг на дванадцять місяців з місяця визначення відповідного права.

Без врахування доходу право на пільги мають:

- особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники бойових дій;

- члени сімей загиблих ветеранів війни;

- ліквідатори і потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії;

- ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ;   

- батьки та члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби.

Варто відзначити, що у разі призначення субсидії пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу у період її призначення особам не нараховуються. У разі призначення субсидії на літній період в розмірі 0,0 грн встановлення пільг здійснюється автоматично, без звернення громадян.

З початку 2018 року загалом по району за рахунок субвенції із державного бюджету на фінансування пільг спрямовано понад 4,6 млн грн.

Так, пільгами на житлово-комунальні послуги скористались 5038 пільговиків на загальну суму 3,1 млн грн.

Нарахування та виплата готівки пільговим категоріям населення, які перебувають на обліку в управлінні і проживають в будинках із пічним видом опалення, здійснюються виходячи із розрахунку вартості однієї тонни твердого палива та одного балону скрапленого газу на домогосподарство в рік.

Відповідно постанови КМУ України від 23.04.2012 № 356 «Про встановлення мінімальних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом» у 2018 році визначені норми забезпечення населення твердим паливом – 2424,16 грн за одну тонну та скрапленим газом – 242,42 грн за один балон.

Згідно Порядку надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2007р. № 77, компенсація готівкою на придбання твердого палива проводиться відповідно до поданих громадянами заяв та згідно списків пільговиків, наданих сільською радою управлінню.

Відділом персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління нараховано 778 сім’ям компенсацію на придбання твердого палива та скрапленого газу на загальну суму 1,46 млн грн.

З початку 2018 року відділом видано 18 посвідчень батьків багатодітної сім’ї (в тому числі 1 дублікат) та 64 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї (в тому числі 9 дублікатів).

Статтею 14 Закону України „Про поховання та похоронну справу” передбачено проведення безоплатного поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. За рахунок коштів обласного бюджету управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації таку послугу надано 12 сім’ям на загальну суму 16,8 тис. грн.

На перевезення пільгових категорій громадян на приміських автомобільних та залізничних маршрутах у 2018 році, яке здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, передбачено 1516,4 тис. грн в т. ч.:

- по району 1349,6 тис. грн (автомобільний транспорт  –  1324,2 тис. грн, залізничний – 25,4 тис. грн);

- по об’єднаній громаді 166,8 тис. грн (автомобільний транспорт –  161,3 тис. грн, залізничний – 5,5 тис. грн).

Згідно укладених договорів між управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації та перевізниками здійснюється пільгове перевезення громадян як щоденне, так і у визначені вівторки.

Пільгові перевезення пільгових категорій громадян на території району в автобусах приміського сполучення  здійснюють три перевізники: ТОВ „Круїз - Авто”, ФОП Грицаюк, ПП Воєвода О.В.

Постійно здійснюється контроль за цільовим використанням коштів місцевого бюджету, виділених на перевезення пільгових категорій громадян.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 31.07.2018 № 161 затверджено комісію з питань перевірки перевезення пільгових категорій населення автомобільним транспортом загального користування.

З метою поліпшення соціальної захищеності учасників антитерористичної операції та їх сімей, забезпечення виконання чинного законодавства стосовно соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей, дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю по зору 1, 2 гр.,  в районі діє районна комплексна програма „Турбота” на 2014-2020 р. та районна комплексна програма щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, родин Героїв Небесної Сотні, постраждалих під час Революції Гідності та бійців – добровольців на 2018-2022 роки.

Зауважимо, що учасники бойових дій із числа учасників АТО, які користуються пільгами згідно Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, також мають право на додаткову пільгу за рахунок коштів місцевого бюджету.

Внесення інформації про пільгові категорії населення до ЄДАРП здійснюється шляхом  як особистого звернення громадян, так і через подання сільськими радами довідок різного інформаційного змісту. Своєчасність та оперативність надання такої інформації від сільських рад забезпечить оновлення та постійну підтримку Реєстру в актуальному стані.

Проводиться ідентифікація відомостей Єдиного державного реєстру пільговиків та електронних баз даних підприємств, що унеможливлює безпідставне надання пільг, створює належний контроль за використанням бюджетних коштів.

У зв’язку з призначення відповідних пільг або зі зміною складу сім’ї та за інших обставин, що впливають на призначення і визначення розміру пільг, просимо звертатися до відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації за адресою: м. Умань, вул. М. Залізняка, 2а, кабінет 410, телефон 3 45 42.

Начальник управління праці та соціального захисту населення                  О.Я. Ярошевич


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь