Заробітна плата та стан її виплати на підприємствах Уманського району в І кварталі 2019 року

Дата: 18.06.2019 10:27
Кількість переглядів: 839

Конституція України гарантує кожному громадянину право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом. Основними законодавчими актами, які регулюють питання оплати праці є Закон України “Про оплату праці” та Кодекс законів про працю України.

З одного боку, заробітна плата є основним джерелом доходів для працівника, а отже, її розмір значною мірою характеризує рівень добробуту всіх членів суспільства. З іншого боку, якщо її правильно встановити, вона є мотивацією працівника виконувати роботу ефективніше і через це вона безпосередньо впливає на темпи й масштаби розвитку підприємства, області, регіону та країни в цілому.

За даними Головного управління статистики у Черкаській області  середньомісячна заробітна плата в Уманському районі за І квартал 2019 року становить 8128 грн (по області 7992 грн). У порівнянні з відповідним періодом минулого року середньомісячна заробітна плата зросла на 934 грн (7194 грн), що становить 113 відсотків росту і за рівнем середньомісячної заробітної плати район посів 3 місце серед 20 районів області.

Згідно статистичних даних станом на 01.05.2019 заборгованість із заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях району відсутня.

В районі працює робоча група з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих  на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в   частині мінімальної  заробітної   плати.

В І кварталі 2019 року проведено 2 засідання робочої групи, на яких заслухано 8 керівників та бухгалтерів підприємств, установ та організацій району, які відповідно даних Уманського відділу обслуговування громадян управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області нараховують заробітну плату менше мінімальної. В ході засідань встановлено, що заробітна плата нараховувалась без порушення чинного законодавства, але не належним чином були заповнені звіти до Пенсійного фонду.

З початку 2019 року сектором з питань праці управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації було здійснено 21 обстеження щодо дотримання законодавства України з питань своєчасного і не нижче визначеного державою мінімального розміру заробітної плати. Із них обстежено: 9 - сільськогосподарських підприємств, 1 - промислове та 11 обстежень інших суб’єктів економічної діяльності району. В ході обстежень серед роботодавців проводилась роз’яснювальна робота щодо відповідальності за порушення законодавства про працю.

У разі виникнення питань щодо дотримання законодавства з оплати праці ви можете звертатися за адресою: м. Умань, вул. Залізняка, 2а, управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, кабінет 416, або за тел. 3-41-46.

 

За інформацією управління праці та соціального захисту

населення райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь