Вже в найкоротші терміни ми матимемо можливість ставити питання, щоб на українську землю прийшов мир, – Президент

Дата: 17.04.2019 11:07
Кількість переглядів: 631

Президент України Петро Порошенко переконаний, що в найближчий час після президентських виборів буде порушено питання встановлення миру в Україні. «Я твердо переконаний, що ми будемо мати можливість вже в найкоротші терміни ставити питання про те, щоб на українську землю прийшов спочатку мир, а потім почалася деокупація», – заявив Глава держави під час прямого ефіру  на телеканалі «112 Україна» у програмі «Пульс», участь у якій мав також брати кандидат Зеленський.

Петро Порошенко вкотре підкреслив, що питання безпеки та миру є першочерговим під час його міжнародних перемовин та візитів. Обговорювалася ця тема і під час останніх візитів Президента до Берліна, де відбулися переговори з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, і до Парижа, де відбулися переговори з Президентом Франції Еммануелем Макроном.

«Ми чітко наголосили, і я маю тому тверде підтвердження, що не втрачаючи ні місяців, ні тижнів, а днів не втрачаючи, Президент Франції Еммануель Макрон, і канцлер Німеччини Ангела Меркель, вже у травні звернуться до Путіна, скоординуються зі Сполученими Штатами Америки і безпосередньо з Президентом США Дональдом Трампом», – заявив Глава держави.

Петро Порошенко не виключає, що зустріч може відбутися у річницю відкриття другого фронту – день висадки союзних військ Нормандії. «Буде обов’язково запрошений президент Російської Федерації Путін. Ми зберемося вчотирьох, і у нас є чітка програма, що ми зробимо, щоби нарешті на багатостраждальну землю України прийшов мир», – сказав Президент.

Глава держави також нагадав, що на 18 квітня заплановано оголошення Великоднього припинення вогню. «Ми сподіваємося, що нарешті воно запрацює. І уже в травні або на початку червня будуть підписані документи Нормандського формату, де буде передбачено виведення російських військ з української території, виведення важкої техніки і артилерії, роззброєння незаконних збройних формувань і прийняття рішення щодо введення «блакитних шоломів» ООН», – сказав він.

Щодо того, чому зазначені кроки не робилися до цього Петро Порошенко сказав: «Бо пан Путін дуже чекав, що в Україні буде обрано іншого Президента – слабкого, можливо не компетентного, можливо непрофесійного. Щоб миротворчі сили були у нас лише як ескорт-сервіс для спостерігачів ОБСЄ, які будуть працювати з 9:00 до 18:00. А що робити мирним мешканцям, які живуть вздовж лінії зіткнення з шостої вечора по дев’яту ранку – це нікого не цікавило».

Глава держави наголосив, що Україна на такі умови не погодиться. «Нам треба справжній мир, нам треба справжня деокупація цих територій, нам треба контроль, в тому числі і контроль міжнародними силами Ради безпеки ООН неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону для того, щоб не відбувалося інфільтрації на нашу територію», – заявив Петро Порошенко.

«І після того, як будуть сформовані безпекові компоненти, ми почнемо політичне врегулювання процесу шляхом місцевих виборів», – додав Президент.

Він також висловив думку, що для країни-агресора Росії наслідок її дій вже став важким тягарем. «Ми знаємо що, коли, як і хто відповідальний, і ми відчуваємо, що Росія далі не зможе терпіти ситуацію, бо санкції дуже болюче вдарили по її економіці. Росія лише через санкції заплатила 150 мільярдів доларів втрат. І це дані, наведені компанією Bloomberg. 10% ВВП. Додатково виділяє зі свого бюджету на утримання цих окупованих територій 2 млрд на Донецьк і Луганськ і 2 млрд на Крим. І сьогодні навіть для такої країни, як Росія, це дуже важка ноша», – констатував Глава держави.

Президент вкотре підкреслив, що ключ від миру не в Україні. «Ключ від миру знаходиться не там, де дехто думає – що він у Києві, Брюсселі або Вашингтоні. Ключ від миру знаходиться у Москві. І Путін не діставав цей ключ. Не ми ж стріляємо. Не ми прийшли на російську землю. Не ми хочемо російської крові», – сказав він. Петро Порошенко зауважив, що «немає в світі нації, народу і Президента, який би більше, ніж Порошенко, українці, держава Україна хотіли б і прагнули миру».

«Бо ми платимо за цю війну найбільшу ціну. І Путін намагався перечекати для того, щоб якби ж був би хтось інший, якби можна було залишити собі Крим назавжди. І зараз ми впевнені в тому, що ми не маємо дати цю можливість», – наголосив Глава держави.

Він також висловив думку, що Путін, в тому числі і на переговорах з іншими лідерами, буде казати, що одразу ж після виборів Президента буде готовий йти на рішучі кроки, в тому числі і реалізацію домовленостей під якими стоїть його підпис. «Це був дипломатичний успіх України, бо підпис Путіна з гарантіями всього, про що я вам сказав, було отримано 12 лютого 2015 року під документом, який носить назву Мінські домовленості», – нагадав Президент.

За інформацією офіційного інтернет-представництва Президента України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь