Пряма мова. Віталій Коваль про створення мережі навчальних закладів сучасного формату

Дата: 05.07.2018 12:06
Кількість переглядів: 543

– Основне завдання освітньої реформи – надання учням якісних знань в сучасних умовах, відповідному сучасному навчальному середовищі.

Для цього формуємо мережу опорних та інноваційних шкіл. Навчання в них є перспективним, якість – значно вищою. Підтвердженням цьому є збільшення вдвічі протягом 2017-18 навчальних років кількості переможців всеукраїнських олімпіад та міжнародних конкурсів. Половина з них – учні 9-11 класів якраз із інноваційних та опорних шкіл.

Зауважу, опорні та інноваційні школи – це нова якість української освіти. Це – кваліфіковані педагогічні кадри, сучасна матеріально-технічна й навчально-методична бази. Підставою ж для створення їх мережі став, зокрема, результат аналізу статистичних даних та процеси реформи з децентралізації влади.

Нині, не зважаючи на незначне збільшення учнівського контингенту, в області функціонує 207 загальноосвітніх навчальних закладів, що є малокомплектними. А це – близько 36 % від їхньої загальної кількості. Зокрема, 11 загальноосвітніх навчальних закладів I ступеня, у яких навчається менше 10 учнів, 44 ЗНЗ I-II  ступенів, де 40 і менше школярів та 152 ЗНЗ I-III ступенів, в яких здобувають знання 100 й менше учнів. Найбільше малокомплектних шкіл у Золотоніському, Драбівському, Лисянському, Жашківському та кількох інших районах.

Пропоную порівняти середньорічні фактичні видатки на одного учня в різного типу навчальних закладах. Приміром, видатки на одного учня  в Кривоносівському НВК на Золотоніщині, де навчається 18 дітей,  становлять 69 413 тис. грн, в Богуславецькому НВК, де 85 учнів, – 25 594 тис. грн. Водночас в інноваційному закладі – Монастирищенському навчально-виховному комплексі «Ліцей – загальноосвітня школа I-III ступенів «Ерудит» навчається 648 учнів, де видатки на 1 учня – 14 633 тис грн. Або ж опорний навчальний заклад «Білозірська ЗОШ I-III ступені. Там – 488 учнів, де на одну дитину передбачено 14 844 тис. грн. Ось, де резерв та можливості місцевих бюджетів!

Нагадаю також, з першого вересня першокласники навчатимуться вже в новій українській школі. На це області передбачено 43, 6 млн грн, з яких 32 млн грн – на технічне обладнання, дидактичні матеріали тощо, решта – на підвищення кваліфікації викладачів.

Прес-служба Черкаської обласної державної адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь