Лісівники Черкащини закликають відмовитись від весняного випалювання сухої рослинності

Дата: 18.03.2019 12:21
Кількість переглядів: 739

Лісівники Черкащини закликають жителів області берегти природу, не спалювати суху рослинність, дбати про стан нашого довкілля та свідомо дотримуватися правил пожежної безпеки у лісах та прилеглих територіях.

Фото без описуСаме з настанням перших теплих весняних днів населення області починає приводити до ладу свої земельні ділянки та сільськогосподарські угіддя. На жаль, нерідко такі прибирання супроводжуються спалюванням зібраного сміття, сухої трави та листя, а це завдає непоправної шкоди природі. Адже під час горіння в атмосферу виділяється чимало шкідливих речовин, які забруднюють навколишнє середовище. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин. Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру. Крім того, при спалюванні рослинності гине безліч дрібних ссавців, комах та молюсків, які не здатні врятуватися через свою малорухливість, а повторне заселення випаленої території відбувається дуже повільно й триває десятки років.

Саме таке випалювання сухої природної рослинності завдає чимало клопотів і лісівникам. Часто необдумані вчинки призводять до лісових пожеж. Адже у вітряну погоду вогонь дуже швидко стає неконтрольованим і враз може перекинутися з полів, пасовищ, очеретів, господарських угідь до лісових насаджень.

Пам’ятайте, що згідно з чинним законодавством ЗАБОРОНЕНО випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за несанкціоноване випалювання сухої природної рослинності, у разі виявлення фактів порушень, винні особи будуть притягуватись до адміністративної відповідальності. Крім того за самовільне випалювання рослинності або її залишків накладається штраф: на громадян – від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”.

Черкаське обласне управління
лісового та мисливського господарства

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь