«Доступні ліки»: понад 40 тисяч виписаних уже цього року рецептів

Дата: 13.02.2019 11:23
Кількість переглядів: 533

Реалізація урядової програми «Доступні ліки» триває. І вже за період цього року за одержанням лікарської допомоги звернулось близько 19 тисяч пацієнтів, а лікарі виписали понад 40 тисяч рецептів жителям Черкащини. Про це сказав начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Михайло Лобас.

Як зауважив керівник структури, договори уклали з більш ніж двома сотнями аптечних закладів.

Нагадаємо, з квітня 2017 року в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки», яка дає змогу громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою. Нині за програмою пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом ІІ типу можуть отримати 258 препаратів, з яких близько півсотні – безкоштовно.

Зауважимо, на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань на 2019 рік нашій області передбачили на перший квартал року майже 8 млн грн. Із квітня відшкодування здійснюватиметься через Національну службу здоров’я України.

Водночас Михайло Віталійович нагадав про те, що Черкащина – у переліку п’яти областей, де вже цього року розпочнуть тестування електронного рецепта – пілотний проект у межах програми «Доступні ліки».

– Електронний рецепт – це справді еволюційний крок у розвитку електронної системи охорони здоров’я, – зазначає начальник управління. – Із появою E-рецепта лікар зможе впевнитися, що пацієнт, принаймні, відвідав аптеку та отримав призначені ним ліки. У цілому ж запорукою успішної реалізації ініційованих Президентом та Урядом програм із реформування медичної галузі є, зокрема, проведення інформатизації закладів охорони здоров’я.

Довідково:

Електронний рецепт – це цифровий аналог рецептів на паперових бланках. У ньому буде вказано, хто виписав рецепт та яку активну речовину призначено пацієнтові. Такий рецепт підписуватиметься електронним підписом. Цей документ одразу потраплятиме в систему, де його можуть побачити провізори. Пацієнт отримуватиме СМС-повідомлення з номером рецепту, який треба назвати в аптеці. Доступ до електронної системи рецептів буде обмежений.

Із розвитком системи «Електронне здоров’я», Е-рецепт удосконалюватиметься. У майбутньому він буде інтегрований з усіма медичними даними про пацієнта в електронній системі охорони здоров’я.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь