Таке обладнання в рази збільшує кількість урятованих життів, – Олександр Вельбівець на відкритті ангіографічної операційної в кардіоцентрі

Дата: 06.03.2019 14:01
Кількість переглядів: 635

Черкаський обласний кардіологічний центр – із новим ангіографічним обладнанням. Його продемонстрували під час відкриття ангіографічної операційної, що у відділенні інтервенційної радіології кардіоцентру.

Фото без опису

Придбали новий апарат, вартість якого більше 23 млн грн, за рахунок співфінансування 50×50 відсотків обласного та державного бюджетів (відповідно до постанови КМУ про субвенцію на придбання ангіографічного обладнання).

Керівниця кардіологічного центру Світлана Журба розповіла, що до цього часу в медцентрі працював ангіограф, який придбали ще 10 років тому. Він уже потребував заміни. Упродовж минулого року тутешнє приміщення реконструювали під ангіографічну операційну:

– На це ми спрямували близько 4 млн грн з обласного бюджету, придбали необхідне обладнання на 1,5 млн грн, провели монтаж стаціонарної ангіографічної установки «Allura Xper FD 10», отримали ліцензію,  здійснили в цілому перевірку комплексу. Дотепер операційна працювала в тестовому режимі. І я можу впевнено стверджувати – без такого відділення – сучасної кардіології не існує. Адже цей апарат – основа. І не дарма метод коронарографії називають «золотим стандартом». Важливо й те, що такі операції роблять безкоштовно, забезпечуючи пацієнтів у межах державної програми  необхідними матеріалами.

За словами Олександра Білоуса, серцево-судинного лікаря-хірурга вищої категорії, керівника відділення інтервенційної радіології, цей комплекс (фірми Philips) має надзвичайну якість. Він дає змогу, завдяки якісному різнокутовому зображенню, проводити діагностику та лікування важких інфарктів міокарда. При цьому Черкаський кардіоцентр – у п’ятірці кращих медзакладів в Україні за кількістю вилікуваних пацієнтів з таким захворюванням.

Пан Олександр розповів про механізм роботи ангіографічного обладнання. За його словами, операція триває з півгодини. На операційному ліжку через ліву руку пацієнта спеціальними інструментами дістаються серця під візуальним контролем, знаходять місце ураження – закриту коронарну артерію, механічно відкривають і потім видаляють бляшку.

Зауважимо, у відділенні здійснюють, окрім коронарографій, ангіографію аорти, легеневих артерій, судин головного мозку, кінцівок, органів грудної, черевної порожнини та малого тазу. Упродовж 2018 року було виконано 2 200 досліджень, зокрема понад 1 700 коронарографій, що на 10% більше 2017 року. Утім найважливішою ланкою роботи відділення є надання допомоги хворим із гострим коронарним синдромом/гострим інфарктом міокарда – шляхом проведення черезшкірних коронарних втручань. Приміром, у 2018 році провели стентування 535 хворим із гострим коронарним синдромом.

- Нове обладнання, яке встановили в кардіологічному центрі, дає змогу при мінімальному травматичному втручанні проводити надзвичайно  серйозні операції, і що найбільш важливо – в рази збільшує кількість врятованих життів, – зауважив присутній на заході голова обласної адміністрації Олександр Вельбівець. – Адже такий метод лікування знижує смертність людей із серцево-судинними захворюваннями із 30 до 3 відсотків. Між тим, розвиток якісної адресної меддопомоги – поміж пріоритетних завдань державної влади, а фінансування відповідних програм дає змогу втілювати їх у життя. І ми не зупиняємося, адже поміж обласних стратегічних цілей – низка проектів медичного напряму, які плануємо запровадити вже цього року та впродовж наступних .

Олександр Іванович також повідомив, що невдовзі в Уманській центральній районній лікарні встановлять аналогічне ангіографічне обладнання, оскільки територіально цей район є віддаленим, а тому наявність високотехнологічного обладнання там дозволить врятувати якомога більше пацієнтів.

Під час зустрічі враженнями поділились і присутні на заході гості, зокрема академік НАМН України, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, заступник директора інституту ім. Амосова з наукової роботи Анатолій Руденко та доктор медичних наук, професор кафедри кардіології НМАПО, член правління «Асоціації інтервенційних  кардіологів України», представник  України в міжнародній громадській ініціативі «Stent for Life» Максим Соколов. Вони відзначили успішну роботу кардіоцентру та побажали нових досягнень.

Прес-служба Черкаської ОДА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь