Гідрометеорологічні умови березня 2018 року та їх вплив на діяльність галузей економіки в Уманському районі

Дата: 03.04.2018 14:46
Кількість переглядів: 791

Березень поточного року на Уманщині видався холодним. Місяць характеризувався переважно похмурими днями, стійким заляганням снігового покриву, несприятливими метеорологічними явищами.

При цьому погода була нестійкою, початок березня відзначився низькими температурами та хуртовиною. З 7 березня внаслідок проходження теплого атмосферного фронту із заходу, пройшли опади у вигляді дощу з формуванням небезпечного метеорологічного явища – ожеледі та туману. В середині місяця відбувалися різкі коливання температури. Відмічалося послаблення морозів до відлиги, тому, відбувся стійкий перехід температури через 0º в бік підвищення, але очікуване наростання весняного тепла так і не відбулося. Внаслідок проходження двох активних циклонів з південного заходу погода суттєво погіршилася і 18.03 відбулося різке зниження температури. На при кінці місяця, завдяки позитивним температурам та опадам у вигляді дощу, відбулося швидке сніготанення та відтавання ґрунту.

Найбільш холодно було 02.03 коли середньодобова температура становила 14º морозу, при нормі 4º морозу.

Такі погодні умови ускладнювали життєзабезпеченість населення, роботу об’єктів енергетики, зв’язку, транспорту, комунальних служб, негативно впливали на самопочуття людей залежних від метеорологічних умов.

Температура. Середня температура повітря за місяць становила 2° морозу, що не відповідає кліматичній нормі (норма 0,4º).

Максимальна температура повітря, в найтепліший день місяця 31.03 підвищувалася до 15º тепла, а в березні 2017 році до 20º. Поверхня ґрунту прогрівалася до 20° тепла.

Мінімальна температура повітря, в найбільш холодну ніч місяця, 02.03, знижувалася до 21° морозу. Поверхня снігового покриву охолоджувалася до 28° морозу.

Опади, спостерігалися у вигляді снігу та дощу. Їх загальна кількість за місяць становила 65,6 мм, що становить 169 % від місячної норми. Добовий максимум опадів 8,5 мм був 18.03. Із початку року кількість опадів, яка випала становить 167мм, що відповідає 129% норми (130 мм норма).

Сніговий покрив, стійко залягав майже до кінця березня, однак його висота змінювалася. Найбільша висота за снігомірною рейкою на метеомайданчику відмічалася на початку березня – 42 см. За даними останніх снігозйомок, які були проведені на полі з озимою пшеницею 10.03 та 20.03 середня  висота снігу була 26-8 см, максимальна – 28-11 см, мінімальна 23-6см. Щільність снігового покриву становить 0,32-0,25 г/см³, запас води в снігу – 830-200 т/га.

Грунт. З початку  місяця грунт був слабозцементований, промерзання становило 7см. З 27 березня розпочалося відтавання ґрунту, яке забезпечило поглинання талих вод. За візуальними спостереженнями встановлено, що верхні шари ґрунту були сильно зволоженні.

Середня місячна відносна вологість повітря була високою і становила 82 %, при нормі 81%.

Вітер. Максимальна швидкість вітру впродовж місяця була в межах 9-11 м/с, що не досягала небезпечних значень.

Небезпечні та стихійні явища

З небезпечних явищ у березні були зафіксовані:

- хуртовина – 2 дні;

- погіршення видимості туманом та снігом до 500-200 м – 12 днів;

- ожеледиця на дорогах – 7 днів.

В дні з небезпечними явищами ускладнювалися роботи  комунальних служб та всіх галузей економіки. В решту часу погодні умови місяця були сприятливими для функціонування всіх галузей економіки.

Вплив погодних умов на стан сільськогосподарських культур.

Упродовж березня посіви озимих культур знаходилися у стані зимового спокою. В період холодної погоди посилення морозів та найбільш низьких температур повітря, коли мінімальна температура повітря знижувалася до 21º морозу, сніговий покрив висотою 38 см надійно захищав грунт від охолодження, а посіви від вимерзання. Тому, мінімальна температура на глибині залягання вузла кущіння озимих культур нижче 4º морозу не знижувалася. Така температура була значно вищою критичної температури вимерзання. Загрозливих явищ для їх перезимівлі не виникало. За розрахунками критична температура вимерзання озимини, на останній день місяця, становила мінус10º.

Затяжні весняні процеси сприяють поступовому виходу озимини з перезимівлі. Такий розвиток весни є оптимальним варіантом для приживлення слаборозвинених рослин. Завдяки позитивним температурам, туману та дощу відбулося швидке сніготанення і на кінець декади сніговий покрив на полях повністю зійшов.

В період з 25 лютого по 2 березня, в Умані та районі, склалися малосприятливі умови для плодових насаджень та виноградників. Зниження мінімальної температури повітря до мінус 21º  могло призвести до пошкодження бруньок. 7 березня були взяті на відрощування гілки плодових дерев: яблуні, груші, абрикос, сливи, вишні, черешні. В усіх зразках бруньки набухли та розпустилися, пошкодженої та сухої деревини не виявлено.

За інформацією Метеорологічної станції  Умань


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь