Діалог влади і чорнобильців

Дата: 19.04.2018 15:54
Кількість переглядів: 868

У світі є небагато назв, відомих краще, ніж "Чорнобиль". Це – світова катастрофа, яка сталася 26 квітня 1986 року на території України. Аварія забрала незліченну кількість людських життів, її наслідки не перестають відгукуватися й сьогодні. Ті, хто постраждав через перебування в радіаційній зоні, вартий особливої уваги з боку держави. І як не звернути увагу на найболючіші проблеми чорнобильців саме у пам’ятні для них дні.

Тож 18 квітня відбувся круглий стіл за участі представників районної влади, районної громадської організації «Союз Чорнобиль України”, голів первинних організацій чорнобильців та всіх, хто причетний до забезпечення соціальних гарантій цій категорії людей.

Фото без опису

Насьогодні в Україні створено комплексну та розгалужену систему соціального захисту "чорнобильців", яка ґрунтується на чіткій нормативно-правовій базі та бюджетному фінансуванні. Законом передбачено близько 100 видів пільг, компенсаційних виплат, доплат та допомог постраждалим на ЧАЕС.

Як повідомила заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації Тетяна Мельниченко, у них на обліку перебуває 1376 осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Фактичні видатки за 2017 рік компенсаційних виплат та грошової допомоги (надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на харчування, оздоровлення) спрямованих громадянам, які потерпіли від наслідків Чорнобильської катастрофи з державного бюджету становлять 638,3 тис. грн.

 На відшкодування пільг на житлово-комунальні послуги, тверде паливо та скраплений газ спрямовано 179,8 тис. грн. Зубопротезовано 13 потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС І-ІІІ категорії на загальну суму 25,6 тис, грн за рахунок коштів обласного бюджету.

Впродовж 2017 року оздоровлено 18 осіб, які потерпіли внаслідок Чорнобильської категорії І на загальну суму 73,4 тис. грн, з них 2 особи на суму 5,5 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету.

За рахунок коштів районного бюджету в 2017 році надана одноразова грошова допомога до 31-х роковин аварії на Чорнобильської катастрофи та до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за рахунок коштів районного бюджету 174 ліквідаторам 1-3 категорії та 28 вдовам на загальну суму 27,3 тис. грн.

На фінансову підтримку громадської організації «Союз Чорнобиль України» спрямовано 53,4 тис. грн.

На 2018 рік на виплату компенсацій та допомог потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС передбачено з державного бюджету 651,3 тис. грн на:

- доплату за роботу на радіоактивно-забруднених територіях, надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи -19,1 тис. грн.,

- виплату щомісячної грошової допомоги у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - 501,0 тис. грн;

- санаторно-курортне оздоровлення 13 громадян, які постраждали від ЧК (1 категорія)  – 88,7 тис. грн;

- грошову компенсацію замість путівки 21 особі, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - 10,1 тис. грн;

- компенсацію за шкоду заподіяну здоров'ю та допомоги на оздоровлення, у випадку звільнення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 32,4 тис. грн.

З обласного бюджету виділено 134,9 тис. грн на медикаменти (96,0 тис. грн) та зубопротезування (38,9 тис. грн).

Районною комплексною програмою «Турбота» на 2018 рік з місцевого бюджету  передбачено 141,7 тис. грн на:

- фінансову підтримку діяльності громадської організації Союз Чорнобиль України” – 67,6 тис. грн;

- одноразову матеріальну допомогу ліквідаторам, потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС 1, 2, 3 категорій та вдовам – 33,2 тис. грн;

- відшкодування громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, один раз на рік вартості проїзду міжміським  транспортом 7,5 тис. грн;

- санаторно-курортне оздоровлення 6 громадян, які постраждали від ЧК (1 категорія)  – 40,9 тис. грн.

Як бачимо, з року в рік ні на державному, ні на обласному та районному рівнях не стоять осторонь проблем чорнобильців, намагаючись надати їм посильну допомогу.  

Статус чорнобильця отримують не просто так. За статистикою, ці люди хворіють більше, ніж інші. Тож і найбільше запитань у них було про медичне обслуговування.

Болючим є питання розподілу коштів на безкоштовні ліки – і щоб всі скористалися, і щоб суми відповідали важкості хвороб. Представники районної влади запропонували голові громадської організації «Союз Чорнобиль України» Петрові Сороці, щоб саме спілка контролювала розподіл рецептів.

При нагоді, чорнобильцям розповіли про медичну реформу, оновлення обладнання в центральній районній лікарні, перерахунок субсидій та багато інших актуальних питань. 

Як живеться сьогодні тим, хто пожертвував своїм здоров’ям заради нашої з вами безпеки? Нелегко. Це люди, які пережили багато, та які сьогодні заслужено хочуть до себе уваги й розуміння. І керівництво району осторонь не стоїть, надаючи реальну фінансову допомогу. А безпосередній діалог влади та представників чорнобильських організацій допоміг визначитися з подальшими кроками.

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь