Призов на строкову військову службу восени 2019 року

Дата: 27.09.2019 16:23
Кількість переглядів: 1212

Фото без описуВідповідно до Указу Президента України «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових  призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2019 році» з 1 жовтня розпочнеться призовна кампанія. Призову підлягають юнаки у віці від 20 до 27 років в період з жовтня по грудень 2019 року.

Оповіщення призовників проводиться  направленням повісток і розпоряджень за місцем проживання та працевлаштування призовників. Крім того кожен призовник, якщо він не отримав повістку, згідно законодавства України зобов’язаний самостійно не пізніше 10 днів з початку призову, визначеного Указом Президента, а це 1 жовтня, прибути до військкомату.

Призов громадян України на строкову військову службу є державною функцією, який організовується та здійснюється  органами  виконавчої влади, місцевого самоврядування у взаємодії з Уманським об’єднаним міським військовим комісаріатом.

Для проведення призову згідно з розпорядженням райдержадміністрації від 12.03.2019 № 39 «Про чергові призови громадян України на строкову військову службу в 2019 році» діє Уманська районна призовна комісія  на чолі з першим заступником голови райдержадміністрації Сергієм Жорницьким. На призовну комісію покладаються відповідні обов’язки:

винесення рішення про придатність чи непридатність до проходження строкової      військової служби, за результатами медичного огляду;

надання відстрочки від призову відповідно до законодавства України;

направлення до правоохоронних органів на призовників, які порушують законодавство України, матеріалів на розшук та притягнення останніх до відповідальності.

Наразі  в Україні формується Єдиний Державний електронний реєстр призовників, і по кожному призовнику будуть занесені відповідні дані, в тому числі і про те, що вони не з’явились без поважних причин до відповідного військового комісаріату та перебувають у розшуку.

На жаль, під час осіннього призову 2018 року були випадки застосування  до призовників адміністративних заходів впливу – стягнення штрафу, та відкрито 4 кримінальних провадження за ст. 335 Кримінального кодексу України («Ухилення від виконання військового обов’язку»), по яким Уманською місцевою прокуратурою передано до Уманського міськрайонного суду Черкаської області обвинувальні акти для прийняття рішення.

Після проходження призовної комісії призовники направляються до Черкаського обласного військового комісаріату, де розподіляються по командах та направляються для подальшої військової служби до військових частин. З метою накопичення підготовленого військово-навченого ресурсу, для комплектування Збройних Сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Державної служби транспорту  молоде поповнення планується спочатку направляти  до навчальних центрів для отримання ними військово-облікових спеціальностей.

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України та Указу Президента України від 24 вересня 2014 року № 744, призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в зоні бойових дій на сході країни  не залучаються.

На сьогоднішній день керівництвом держави та Збройних Сил забезпечено належні умови для призваних на строкову військову службу громадян України, зокрема:

Умови служби:

  • Проходження строкової військової служби терміном – 1рік для призовників які мають закінчену вищу освіту, для решти призовників термін служби – 1,5 року;
  • При призові призовникам виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, (це – 3800 грн.);
  • Отримання військової та цивільної спеціальності під час проходження служби;
  • Можливість перейти на контрактну службу через 6 місяців служби терміном від 6 місяців і більше, та отримувати заробітну плату від 10200 грн. в залежності від посади та військового звання;
  • Безкоштовне лікування в медичних закладах Міністерства Оборони України;
  • Військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах, забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу  згідно встановленим норм;
  • Їм виплачується щомісяця грошове забезпечення  (від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби;
  • При звільненні в запас виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів ( залежно від в/звання і посади);
  • Надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад);
  • Час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;
  • За ними зберігаються робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову;
  • Можливість вступу до Вищих військових закладів на безоплатній основі та з наданням переваги при вступі;
  • Після звільнення в запас  виплачується матеріальна допомога в розмірі середньої заробітної плати на день призову, але не менше прожиткового мінімуму.

Призову на строкову в/службу не підлягають громадяни України, які за рішенням призовної комісії відповідно до Законодавства України отримають право на відстрочку.

  • за сімейними обставинами (мають дитину до 3-х років, двох і більше дітей, вагітну дружину);
  • за станом здоров’я;
  • для здобуття освіти (в усіх навчальних закладах з денною формою навчання, крім загальноосвітніх та ПТУ – до 21 року, в інтернатурі, аспірантурі, докторантурі з відривом або без відриву);
  • для продовження професійної діяльності (педагогічні та медичні працівники у сільській місцевості за умови повного навантаження).

Право на одержання призовниками відстрочки від призову повинно бути підтверджено відповідними документами, які подаються призовниками до військового комісаріату при особистому прибутті на засідання призовної комісії.

Призовники, яким надана відстрочка від призову, зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати до військомату документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

На сьогоднішній день для райдержадміністрації визначені завдання із забезпечення перевезення призовників до обласного збірного пункту, проведення фінансування робочої групи з організації проведення призову громадян України  на строкову військову службу, сприяння  Уманському об’єднаному міському військовому комісаріату у висвітленні завдань із проведення призову у місцевих засобах масової інформації.   Органи місцевого самоврядування  мають у встановлені строки провести оповіщення призовників про прибуття їх до Уманського ОМВК, провести агітаційну роботу серед населення сіл про умови та перспективи проходження строкової військової служби, сприяти  Уманському об’єднаному міському військовому комісаріату у відборі призовників, придатних для призову до Збройних Сил України.

      

 

Військовий комісар Уманського ОМВК                                                                                                   О.А. Борисюк

Завідувач сектору з питань цивільного захисту райдержадміністрації                                                 В.С. Сакал


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь