На Уманщині відзначили 75-ліття вигнання нацистських загарбників з України

Дата: 28.10.2019 17:05
Кількість переглядів: 1335

В ці осінні дні далекого 1944-го року завершилося вигнання нацистських окупантів з України повним витісненням угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України – Закарпаття. З цієї нагоди 28 жовтня у селі Краснопілка біля меморіального комплексу загиблим у Другій світовій війні відбувся загальнорайонний мітинг. Участь у ньому взяли перший заступник голови Уманської райдержадміністрації Сергій Жорницький, заступник голови районної ради Петро Бабкін, працівники райдержадміністрації та районної ради, сільський голова с. Краснопілка Петро Семенюк, голова районної організації ветеранів війни та праці Анатолій Дем’янчук, первинна ветеранська організація та жителі Краснопілки.

Фото без опису

Звертаючись до присутніх, перший заступник голови РДА Сергій Жорницький наголошував на великому внеску України в розгром гітлерівської Німеччини та її союзників. Кількість військових і цивільних жертв війни оцінюється істориками у 8-10 млн українців. 700 міст, 28 тис. сіл, 16 тис. підприємств були пошкоджені або знищені внаслідок боїв і каральних дій окупантів. Саме на території України у ті часи відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. Неоціненну допомогу воїнам надавали партизани і підпільники, місцеве населення, працівники тилу. Активні дії проти німецьких окупантів вели загони Української повстанської армії. Вигнання нацистів стало можливим завдяки об’єднанню зусиль всієї антигітлерівської коаліції та визвольних антинацистських рухів.

«Спільна перемога не була б можливою без спільних зусиль. Тому я щиро вірю, що лише об’єднавшись – як всередині країни, так і залучаючи дружні країні – ми зможе дати відсіч сучасному ворогу. Щоб уже незабаром відзначати день перемоги в російсько-українській гібридній війні, - сказав Сергій Петрович.

Також він звернувся до ветеранів бойових дій Другої світової війни, які, на жаль, через важке здоров'я, не змогли бути присутніми на заході: «Ви – приклад мужності, патріотизму і сили духу для нинішніх захисників. Глибока вам подяка за бойові подвиги, героїзм і звитягу. Вічна слава ветеранам, яких уже немає з нами, тим, які ціною власного життя визволили Україну з окупації. Вони навічно залишаться у народній пам’яті. Нехай на нашій благодатній землі знову настане довгоочікуваний мир».

Народний фольклорний хор «Калинонька» Краснопільського будинку культури заспівав тужливих тематичних пісень.

Героїчний подвиг ветеранів війни та всіх полеглих солдат, які боронили рідну землю від нацистського зла, вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до обеліску Слави.

Потому всі присутні мали змогу відвідати музей історії села Краснопілка, де його організатор Григорій Пензай зробив екскурс основними сторінками біографії населеного пункту.  

 

Відділ взаємодії з громадськістю апарату Уманської РДА

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь