Вшанували пам'ять заморених голодом

Дата: 22.11.2019 16:02
Кількість переглядів: 690

23 листопада Україна відзначає сумну, але надзвичайно важливу для розуміння історії нашого народу дату – День памяті жертв голодоморів. Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений у 1932-1933 роках сталінським режимом для придушення осередків опору. Культурну еліту, економічно незалежне і національно свідоме селянство тоталітарна машина вирішила винищити жорстоким способом.

Протягом 60-ти років це лихо замовчувалося. За різними даними, внаслідок Голодомору загинуло від 7 до 10 млн українців. В Уманському районі, за дослідженнями, загинуло голодною смертю 7310 осіб, 3557 осіб – постраждалі від голоду. Але в державних документах Радянського Союзу смерті від голоду не було. Лише зі здобуттям незалежності український народ дізнався справжні факти геноциду.

«Те, що голод 1932-33 років – штучний, визнано усіма цивілізованими країнами світу. Мені особисто це відомо з розповідей своїх постраждалих рідних. В українських селян цілеспрямовано забирали не тільки весь врожай, а й загалом усе їстівне», - зазначив під час меморіального заходу з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів перший заступник голови Уманської районної державної адміністрації Сергій Жорницький.

Фото без опису

Захід відбувся 22 листопада в селі Родниківка біля памятного знаку жертвам голодоморів, що знаходиться на кладовищі, за участі працівників державних органів, органів місцевого самоврядування, депутатів районної ради, жителів села Родниківка.

«Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати пам’ять жертв трагедії. Завжди потрібно пам’ятати, яких невимовних страждань завдала їм тоталітарна система. Для нас, українських громадян, це є мірилом національної гідності і людської честі. Вічна пам'ять усім жертвам Голодомору – геноциду Українського народу!», - сказав Сергій Жорницький.

Також виступили голова Уманської районної ради Оксана Супрунець і сільський голова Родниківки Руслан Яремчук. Очільник села, зокрема, зазначив, що в їх населеному пункті від голодної смерті у 1932-33 роках загинуло понад 500 людей.

Присутні вшанували пам'ять заморених голодом хвилиною мовчання та поклали квіти й лампадки до памятного знаку.

Відділ взаємодії з громадськістю апарату Уманської РДА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь