Соціальний захист осіб з інвалідністю в Уманському районі

Дата: 27.11.2019 16:20
Кількість переглядів: 1488

У першій декаді грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, який спрямований на посилення уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. 

Підтримка осіб з інвалідністю в районі здійснюється, як за рахунок коштів державного бюджету (пенсії, пільги, адресна допомога, компенсації), так і в межах місцевих програм соціального захисту.

Так, за рахунок коштів державного бюджету 506 інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам призначено державну соціальну допомогу. Сума нарахувань за 10 місяців 2019 року  року становила 9 млн. 762 тис. грн.

138 матерям, які доглядають за дитиною з інвалідністю, виплачується надбавка на догляд, так як вони не працюють (з них надбавку на дітей віком до 6 років отримують 32 осіб, на дітей віком від 6 до 18 років – 106 осіб).

126 осіб, що проживають разом з особою з інвалідністю 1 чи 2 групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним отримали   кошти на суму 1432,6 тис. грн.

Державна соціальна допомога особам,  які не  мають  права  на пенсію, та інвалідам призначена та виплачена 101 особі на загальну суму 194,4 тис. грн.

Всього на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває 408 осіб з інвалідністю, які користуються технічними та іншими засобами реабілітації, з них: 41 дитина з інвалідністю до 18 років та 12 дітей до 18 років. 

З метою забезпечення 93 людей з особливими потребами необхідними засобами реабілітації, впродовж 11 місяців 2019 року видано 304 направлення на забезпечення протезно-ортопедичними виробами та технічними засобами реабілітації. Впродовж січня-жовтня засобами реабілітації забезпечено 62 особи з інвалідністю на загальну суму 871522,62 грн,  з них 8 дітей з інвалідністю.

На обліку для забезпечення спецавтотранспортом перебуває 56 осіб з інвалідністю.

Грошову компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування за 2019 рік виплачено 12 особам з інвалідністю, які в установленому порядку забезпечені автомобілем на загальну суму 3,8 тис. грн та компенсацію на транспортне обслуговування виплачено 32 особам з інвалідністю та дітям з інвалідіністю, які відповідно до законодавства мають право на безоплатне або пільгове забезпечення автомобілями на загальну суму 14,7 тис. грн.

На обліку для забезпеченням санаторно-курортним лікуванням перебуває 216 осіб з інвалідністю різних категорій.

Впродовж 10 місяців 2019 року оздоровлено за рахунок коштів державного бюджету 46 осіб з інвалідністю різних категорій на загальну суму 273,4 тис. грн.

На санаторно-кукрортне лікування 18 осіб з інвалідністю з районного бюджету та бюджетів Дмитрушської, Ладижинської та Паланської об’єднаних територіальних громад спрямовано 117,7 тис. грн.

Санаторно-курортними путівками через заклади охорони здоров’я забезпечено 3 дітей з інвалідністю в санаторії м. Одеса, Затока та «Сосновий бір» м. Черкаси.

Грошову компенсацію замість санаторно-курортної путівки отримали 9 осіб з інвалідністю внаслідок війни та від загального захворювання на загальну суму 3,7 тис. грн та 18 осіб, інвалідність яких пов’язана з наслідком Чорнобильської катастрофи на загальну суму 9,4 тис. грн.

Надано матеріальну допомогу за рахунок коштів державного бюджету 10 особам з інвалідністю, що потрапили у складні життєві обставини на суму 7,7 тис. грн, в т. ч. 2 дітям з інвалідністю на загальну суму 1,7 тис. грн та 99 особам з інвалідністю, які перебувають в скрутному матеріальному становищі виплачено одноразову грошову допомогу на лікування на суму 143,4 тис. грн з місцевого бюджету, в тому числі 9 дітям з інвалідністю на суму 43,0 тис. грн.

В районі проживає 69 осіб з інвалідністю І та ІІ групи, які мають вади зору та 168 дітей з інвалідністю до 18 років. Законом України не передбачено особам з інвалідністю надання пільг на комунальні послуги та за користування телефоном. Тому, програмою «Турбота» з метою соціального захисту осіб з інвалідністю з місцевого бюджету для надання особам з інвалідністю з вадами зору 1 і 2 групи та дітям з інвалідністю до 18 років – пільг на електроенергію в розмірі 50%, а також особам з інвалідністю з вадами зору 1 та 2 груп пільги на абонплату за користування телефоном  в розмірі 50% спрямовано 43,9 тис. грн.

У 2019 році запроваджений новий механізм забезпечення заходами з реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу за принципом «гроші ходять за людиною», що дозволить забезпечити адресність, прозорість та підвищити якість надання реабілітаційних послуг.

Бюджетні кошти спрямовуються на відшкодування вартості реабілітаційних заходів для дітей закладам охорони здоров’я будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або їх відокремленим підрозділам.

Так, за 10 місяців 2019 року реабілітаційними заходами охоплено 3 дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу.

Крім того, при потребі, згідно заяв та рекомендацій індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю та діти з інвалідністю району проходять медичну реабілітацію та професійне навчання в Центрі соціальної реабілітації «Пролісок» та в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. В 2019 році медичну реабілітацію пройшла 1 особа з інвалідністю на суму 2,9 тис. грн.

У закладах освіти Уманського району навчаються 42 дитини, які мають статус дітей з інвалідністю, з них: 16 навчаються за індивідуальною формою навчання, 5 – за інклюзивною формою навчання, 21 – на загальних підставах.

Питання соціального захисту осіб з інвалідністю  перебуває на постійному контролі.

За інформацією управління праці та соціального захисту населення

Уманської райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь