На Уманщині вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 13.12.2019 16:02
Кількість переглядів: 659

14 грудня в нашій країні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Напередодні цієї дати у великій залі засідань районного адміністративного будинку відбувся урочистий захід, на якому зібралися учасники ліквідації техногенної катастрофи з Уманщини.

Фото без описуСкільки б часу не пройшло, а жахливі події квітня 1986 року ніколи не зітруться з пам’яті ні сучасних, ні наступних поколінь. Ця катастрофа є болем для всієї України. Тож на початку заходу хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять ліквідаторів аварії, тих, хто ціною власного життя закрив смертоносне дихання атомного реактора.

Із словами глибокої вдячності до присутніх звернулися перший заступник голови Уманської райдержадміністрації Сергій Жорницький, заступник голови Уманської районної ради Петро Бабкін та голова Уманської районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Петро Сорока.

Зокрема, Сергій Жорницький відмітив: «В Уманському районі нині проживає 165 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ми низько схиляємо голови перед вашою мужністю, героїзмом та відвагою. У ті страшні дні, не боячись загрози не лише власному здоровю, а й життю, ви вступили у нерівний бій з невидимим та підступним ворогом.

Райдержадміністрація спрямовує свої зусилля на те, щоб Герої Чорнобиля відчували увагу, підтримку і турботу держави, щоб були створені належні умови для соціальної і медичної реабілітації, вирішення інших життєво-важливих питаннь. Фактичні видатки за 2019 рік компенсаційних виплат та грошової допомоги спрямованих громадянам, які потерпіли від наслідків Чорнобильської катастрофи з державного бюджету становлять 599,1 тис. грн. З обласного бюджету –109,1 тис. грн. Районною комплексною програмою «Турбота» на 2019 рік з місцевого бюджету спрямовано 54,5 тис. грн на підтримку чорнобильців. Держава і всі ми – у вічному боргу перед вами –Героями Чорнобиля».

За патріотизм, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, віддане служіння Батьківщині та з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС почесними грамотами районної державної адміністрації були нагороджені:

Гордієв Олександр Степанович – житель смт Бабанка Уманського району, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії;

Мусійчук Василь Прокопович – житель с. Іванівка Уманського району, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії;

Крисюк Петро Іванович – житель села Оксанина Уманського району, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії;

Шаповал Василь Петрович – житель села Родниківка Уманського району, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії;

Вахрушев Олександр Васильович житель села Ятранівка Уманського району, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії.

За проявлену мужність, самовідданість  і високий професіоналізм та з нагоди  Дня вшанування  ліквідатора, знаком  народної пошани – почесним орденом «Тим, хто врятував світ» - були нагороджені:

Дзьонь Микола Якович  житель с. Вільшанка, ліквідатор  аварії на Чорнобильській  АЕС І категорії;

Бондаренко Володимир Іванович – житель с. Дмитрушки, ліквідатор  аварії на Чорнобильській  АЕС І категорії;

Дудник Віктор Леонідовичжитель смт Бабанка, ліквідатор  аварії на Чорнобильській  АЕС І категорії. 

Медалі «За врятовані життя» отримали ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС:

Тяжченко Дмитро Дивонович – село Вільшана Слобідка; 

Вовк Зіновій Григорович –  село Косенівка;

Кузьменко Михайло Зосімовичсело Дмитрушки;

Ворожбет Юрій Степанович – селище Бабанка;

Лященко Олександр Дмитрович – село Дмитрушки.

За активну громадську позицію, гуманізм, милосердя до людей, що постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи відзнакою Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України», орденом «За заслуги»  був нагороджений директор ТОВ «Уманьхімагро» Коваль Олексій Іванович.

Святковий настрій усім присутнім на заході створили творчі колективи нашого району, серед яких – викладачі Бабанської школи мистецтв, вокальний ансамбль «Родина» Іванівського СБК, соліст РЦКіД Сергій Цюра, учениця Родниківської ЗОШ I-III ступенів Мішель Коваленко.

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь