Декларування доходів одноосібниками

Дата: 17.12.2019 12:21
Кількість переглядів: 2429

Одним із конституційних обов'язків громадян України є обов'язок сплачувати податки й збори в порядку і розмірах, установлених законом, а також щороку подавати до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік (стаття 67 Конституції України). Наповнення держбюджету, реалізація завдань та функцій держави безпосередньо залежать від ефективного виконання усіма суб'єктами податкового права податкового обов'язку. 

Фото без описуВ Уманському районі, згідно проведеного управлінням агропромислового розвитку райдержадміністрації аналізу використання одноосібниками земельних часток (паїв), у 2019 році оброблялося близько 16,5 тис. га ріллі.

За інформацією Уманського управління Головного управління Державної податкової служби у Черкаській області станом на 1 грудня 2019 року залучено до декларування 3459 громадян-одноосібників. Що становить  84,8% від загальної кількості.

Згідно податкового законодавства подавати декларації про майновий стан і доходи мають всі власники земельних ділянок площею понад 2 гектари і які обробляють їх самостійно та одноосібно.

Проте аналіз засвідчує, що не всі одноосібники декларують свої доходи від використання земельних ділянок, відсоток подачі декларацій дуже низький:

  • с. Дмитрушки – 6,8%;
  • с. Текуча – 27,0%;
  • с. Черповоди – 33,3%;
  • с. Антонівка – 52,0%;
  • с. Паланка – 59,8%;
  • с. Посухівка – 60,3%;
  • с. Коржова Слобода – 65,7%;
  • с. Кочержинці – 65,8%;
  • с. Гродзеве – 69,2%;
  • с. Кочубіївка – 69,2%.

Варто відзначити, що власники земельних часток (паїв), які самостійно обробляють свої ділянки, вирощують на них сільськогосподарську продукцію, реалізовують її, тобто є учасниками товарного сільськогосподарського виробництва (не будучи при цьому зареєстрованими суб’єктами господарювання чи то фізичними особами підприємцями, чи то фермерськими господарствами) не є соціально захищеними. Працюючи роками на своїй землі та не сплачуючи єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, селяни-одноосібники не формують сій трудовий стаж і тим самим позбавляють себе соціальних гарантій на випадок тимчасової втрати працездатності, пенсійного забезпечення.

Нині держава стимулює створення сімейних фермерських господарств надаючи даній категорії сільськогосподарських виробників пільговий порядок сплати єдиного соціального внеску для всіх членів сімейного фермерського господарства, що в свою чергу забезпечує можливість для мешканців села легалізувати свою діяльність і тим самим формувати страховий стаж. По питанню створення сімейних фермерських господарств всі зацікавлені особи можуть звертатися до управління агропромислового розвитку райдержадміністрації за адресою м. Умань вул. Залізняка 2а, кабінети № 315, 321.

Зростання благополуччя жителів кожного населеного пункту та держави в цілому залежить від рівня наповнення як місцевих бюджетів, так і державного. Щоб зробити Україну кращою, необхідно працювати і сплачувати податки. Щоб будувати якісні дороги, розвивати сучасну інфраструктуру, медицину та освіту, необхідні кошти, які держава отримує саме від платників податків. Всі, у тому числі, хто працює на землі і отримує від цього прибутки, повинні виконати свій обов'язок та сплатити податки, що визначені чинним законодавством.

 

Управління агропромислового розвитку Уманської РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь