Вшановуючи подвиг добровольців

Дата: 13.03.2020 15:46
Кількість переглядів: 1052

Напередодні Дня українського добровольця, який відзначається 14 березня, перший заступник голови Уманської райдержадміністрації Сергій Жорницький, заступник голови районної ради Петро Бабкін, сільський голова Зінаїда Мельник та громада села Шарин поклали квіти до памятного знаку Героям АТО та могили загиблого учасника АТО Володимира Рижака.

Фото без опису

«Добровольці – це люди, які за покликом серця перші пішли захищати нашу країну, якби вони на початку 2014 року не стримали проросійські сили, України уже могло б не бути, - звернувся до присутніх перший заступник голови Уманської РДА Сергій Жорницький. – Їм було найскладніше, адже в той час армія була вкрай погано забезпечена і не здатна протистояти вторгненню підступного агресивного сусіда. Через це на початку війни були найбільші втрати. Уманщина втратила своїх девятьох синів, зокрема уродженця села Шарин Володимира Рижака. Нехай він, як і всі інші бійці, які віддали за незалежність України найдорожчу ціну, спочивають з миром, а в наших серцях живуть вічно».

Володимир Рижак з кінця 2013 року брав активну участь у подіях Революції Гідності. Батькам нічого не казав, але згодом вони дізналися, що їхній син – серед активістів столичного Євромайдану. Спочатку Володимир відповідав за «харчоблок» (за його ініціативи було організовано гарячу кухню), а потім був там, де був найбільш потрібний, зокрема входив до сотні самооборони Майдану. Матері пояснював, що не може вчинити інакше й буде захищати рідну землю до кінця. Про це розвідає батько загиблого бійця, сам учасник АТО, голова Координаційного центру «Захисники Уманщини» Юрій Рижак.

За його словами, син завжди мав загострене відчуття справедливості, щиро любив Україну і запекло обурювався від найменшого нівелювання нашої мови, культури, державної символіки. Після Майдану Володимир місяць волонтерив і, як-тільки зміг, в числі перших пішов добровольцем в армію. Служив у батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення ''Шахтарськ'' ГУ МВС України в Дніпропетровській області.

Загинув Володимир 2 серпня 2014 року, потрапивши під вогонь снайпера, під час операції з ліквідації диверсійної групи терористів у місті Докучаєвську (Донецька область), які ввечері 31 липня 2014 року у місті Докучаєвську скоїли вбивство підполковника міліції Василя Рябоконя та старшого лейтенанта міліції Миколи Дорошка. Бійцеві було 24 роки.

Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 р., "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", Володимир Рижак нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Також нагороджений медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України» (посмертно).

Головний спеціаліст відділу організаційної роботи, інформаціної

діяльності, документообігу та управління персоналом РДА

Людмила Бендовська 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь