Управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Черкаській області надає роз’яснення  щодо підготовки теплових  господарств споживачів до опалювального періоду 2020-2021рр.

Дата: 04.05.2020 14:39
Кількість переглядів: 1135

Фото без описуНаказом Міністерства палива та енергетики України та Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10.12.2008р. №620/378, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31 грудня 2008р. №1310/16001, затверджені «Правила підготовки теплових господарств до опалювального періоду» (далі Правила), які встановлюють єдиний порядок підготовки теплових господарств до опалювального періоду.

У квітні 2020 року закінчився опалювальний сезон 2019-2020 років. Відразу після закінчення опалювального періоду 2019-2020 років починається підготовка до опалювального періоду 2020-2021 років.

У відповідності до вимог цих Правил метою підготовки до опалювального періоду системи теплоспоживання споживачів є забезпечення  нормативних санітарно-технічних вимог і режимів роботи внутрішньобудинкових систем централізованого опалення,  вентиляції та гарячого водопостачання (далі ГВП).

На основі опису виявлених недоліків у роботі внутрішньобудинкових систем централізованого опалення, вентиляції та ГВП у минулий опалювальний період та за підсумками весняного огляду систем централізованого опалення, вентиляції та ГВП визначається обсяг робіт з їх підготовки до наступного опалювального.періоду.

У місячний  термін, але не пізніше травня поточного року, після проведення огляду  представниками балансоутримувача і виконавця послуг складаються переліки заходів,  необхідних для підготовки внутрішньобудинкових систем централізованого опалення вентиляції та ГВП до експлуатації в наступному опалювальному періоді. Зазначені заходи повинні передбачати:

- виконання ремонтно-профілактичних робіт устаткування тепловикористовувальних установок і внутрішньобудинкових систем;

- усунення порушень, виявлених у гідравлічних та теплових режимах тепловикористовувальних установок;

- промивання устаткування, тепловикористовувальних установок, трубопроводів та систем теплоспоживання;

- виконання ремонтно-профілактичних робіт приладів обліку та регулювання теплової енергії та їх повірки;

- відновлення теплової ізоляції;

- перевірку та відновлення (за необхідності) герметизації інженерних вводів;

- гідравлічні випробування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення;

- налагодження систем теплоспоживання;

- відновлення (за необхідності) роботи нагрівальних приладів на сходових клітинах;

- перевірку наявності (відновлення) табличок на увідних засувках систем, повітрозбірниках, централізованого опалення, вентиляції, ГВП на кожному стояку з нумерацією відповідно до виконавчих схем.

Після виконання ремонтно-профілактичних робіт системи теплоспоживання повинні бути заповнені хімічно очищеною водою з тиском більше статичного на 0,5 кгс/кв. см, увідні  засувки - закриті. Заповнення систем теплоспоживання повинно бути завершено до 15 вересня поточного року.

Підготовлена до опалювального періоду система теплоспоживання споживачів (системи опалення, вентиляції та ГВП) повинна відповідати таким вимогам:

- обладнання повинно бути у справному стані;

- проведено налагодження (корегування) теплового та гідравлічного режимів роботи обладнання;

- укомплектована працюючими регуляторами (згідно з проектом);

- потужність квартирних опалювальних приладів та приладів, які розташовані на сходових  клітинах будівель та споруд, повинна відповідати проектним рішенням;

- забезпечена необхідною технічною документацією;

- все обладнання систем опалення, вентиляції та ГВП повинно мати відповідне маркування та написи відповідно до НТД;

- трубопроводи систем опалення, вентиляції та ГВП повинні бути пофарбовані у відповідний колір та не мати ділянок з порушеною ізоляцією;

- проведено промивання устаткування систем теплоспоживання;

- виконано ремонтно-профілактичні роботи на приладах обліку та регулювання теплової енергії та їх повірка;

- відновлено (за необхідності) герметизацію інженерних вводів;

- проведено гідравлічні випробування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення;

- зливові колектори на верхньому технічному поверсі житлових будинків, де розташовані  розширювальні баки з переливами, повинні бути в працездатному стані;

- розширювальні баки повинні бути герметичні, а на їх поверхні виконана теплова ізоляція.

Для оцінки готовності теплових господарств споживачів власниками теплових   господарств або уповноваженими ними органами до 1 вересня поточного року  створюються комісії з перевірки готовності теплових господарств до роботи в опалювальний період. Очолювати ці комісії повинні керівники або їх заступники.

Копії наказів щодо перевірки готовності до роботи в опалювальний період надаються у 5-денний термін до центральних органів виконавчої влади або уповноважених органів,  яким підпорядковані споживачі.        .

До складу комісій споживачів входять керівники і фахівці виконавчої дирекції, керівний  персонал та провідні фахівці теплових господарств споживачів, а також представники організації, яка постачає теплову енергію (теплопостачальник), та представник Державної інспекції енергетичного нагляду України. До складу комісій можуть входити за згодою представники центральних органів виконавчої влади або уповноважених органів, яким підпорядковані споживачі.           .

Перевірка готовності до роботи в опалювальний період теплових господарств споживачів повинна бути закінчена у термін не пізніше 25 вересня поточного року.

Під час визначення стану готовності до роботи теплових господарств споживачів в опалювальний період перевіряється:

- наявність паспортів теплових установок, принципових схем та інструкцій для обслуговувального персоналу;

- виконання обсягів ремонтних робіт та оформлення їх відповідними актами;

- проведення необхідних профілактичних робіт та ремонтів, випробувань і промивань  трубопроводів, водопідігрівників та вентеляційно-калориферного обладнання, оформлення відповідних протоколів та отримання акта готовності до опалювального періоду;                 . 

- стан утеплення будівель (горища, сходові клітки, підвали, двері тощо);

- стан обладнання і будівель теплових пунктів,

- стан трубопроводів, арматури та теплової ізоляції;

- наявність та стан ЗВТ і автоматичних регуляторів;

- наявність та стан приладів  комерційного  обліку  теплової енергії;

- працездатність пристроїв захисту систем теплоспоживання;

- відсутність прямих з'єднань теплового устаткування та устаткування теплових пунктів з водопроводом та каналізацією;

- щільність теплового устаткування;

- наявність пломб на розрахункових шайбах та соплах елеваторів.

Рішення про готовність теплових господарств споживачів до роботи в опалювальний період приймається комісіями, створеними згідно з вимогами Правил, на підставі акта стану готовності до роботи в опалювальний  період, висновку про готовність до роботи в опалювальний період. До складу комісії  включаються представники Державної інспекції енергетичного нагляду України.

За умови виконання вимог щодо готовності теплових господарств споживачів до роботи  в опалювальний період передбачених у Правилах, в повному обсязі, комісіями в термін до 25 вересня поточного року видається акт готовності до роботи в опалювальний період. Копії актів готовності надсилаються до уповноважених органів, а також до організації, яка здійснює постачання теплової енергії, та до Державної інспекції енергетичного нагляду України.

 

За інформацією Управління Державної інспекції

енергетичного нагляду України у Черкаській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь