2 вересня – день завершення Другої світової війни

Дата: 02.09.2020 16:51
Кількість переглядів: 868

Сьогодні, 2 вересня, світ відзначає 75 річницю завершення найбільшого в історії людства збройного конфлікту – Другої світової війни. Великим був внесок України у створення матеріально-технічної бази для перемоги над Німеччиною. Більшість із 15 фронтів, що діяли в період війни, очолювали генерали-українці за походженням. Серед них – Черняховський Іван Данилович, який народився в селі Оксанина Уманського району. А Дерев’янко Кузьма Миколайович, уродженець села Косенівка, від імені СРСР поставив підпис на Акті капітуляції Японії – останнього активного союзника нацистської Німеччини.

Фото без опису

У цей день, щоб вшановували пам'ять про видатних земляків, а також з глибокою повагою згадати загиблих воїнів та партизанів, борців проти нацизму, жертв війни та окупації, жертв військових злочинів, депортацій та злочинів проти людяності періоду 1939-1945 років, голова Уманської районної державної адміністрації Світлана Волошенюк, голова районної ради Оксана Супрунець, голова районної ветеранської організації Анатолій Дем’янчук поклали квіти до погруддя Д. Черняховського в селі Оксанина та відвідали його іменний музей, а також завітали до музею-садиби К. Дерев’янка в с. Косенівка.

Участь у заходах також взяли представники влади та активу цих населених пунктів. І надзвичайно приємно, що зміг долучитися поважний ветеран, учасник бойових дій Другої світової війни Сава Вовк.

Окрім того, цього дня було покладено квіти до пам’ятного знаку воїнам 6-ї та 12-ї армій Південно-Західного фронту, що встановлений на межі смт Бабанка та села Оксанина - біля автомагістралі Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам'янка.

Під час заходів голова РДА Світлана Волошенюк зазначила:

- Пам’ять про ту війну залишається з нами як високий зразок мужності, сили духу, самопожертви, тяжкої ратної праці, і водночас – вічної скорботи за тими, хто віддав життя за свободу Вітчизни. Ми з вами дійсно можемо пишатися своїми земляками. І вдячні кожному захиснику, котрий продовжує традиції ветеранів війни та захищає незалежність, суверенітет і цілісність країни сьогодні. Хай завжди над Україною буде мирне небо! Вічна слава і вічна пам'ять захисникам всіх часів!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь