Купайла у Родниківці

Дата: 24.06.2019 16:15
Кількість переглядів: 949

Святом любові, молодості, шлюбу справіку вважалося Купайла. Святкувалося воно у найдовшу ніч року, під час літнього сонцестояння. Згодом, після прийняття християнства, свято поступово отримало свого Святого, Івана Хрестителя, та дещо змістилося у часі. Натомість романтичні традиції очищення водою і вогнем, пошуку щастя у вигляді квітки папороті, а головне – пошуку пари, лишилися домінуючими.

Днями у Родниківці відсвяткували Купайла. Гуляли, як годиться, з піснями, вінками, вогнищем та частуванням на березі ставу.

Фото без опису

Організували свято сільський будинок культури та родниківська громада. А долучилися до концертної програми численні колективи Уманського та Христинівського районів.

На сцені лунали пісні ансаблів «Перлини», «Вербиченька» та сольні номери вихованців Родниківського СБК. Народні, купальські та популярні пісні виконували аматорські колективи із сіл Рогова, Дмитрушки, Піківець Уманського району та м. Умань,а також із Розсішок, Сичівки, Синиці, Кузьминої греблі Христинівського району.

Окрім цього для селян та гостей свята працювала виставка-продаж, організована Центром культури і дозвілля Уманської райдержадміністрації, на якій можна було придбати вироби майстрів: розмальвані пряники ручної роботи, обереги та вінки, керамічні та гончарні вироби, іграшки, прикраси та багато іншого.

Пригощали усіх охочих запашною рибною юшкою.

А насамкінець свята традиційно запалало купальське вогнище як символ очищення світу та народження нового Сонця. Запалив його сільський голова Руслан Яремчук.

Методист РЦКІД Софія Кисельова



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь