Голова Уманської РДА Євгеній Данченко взяв участь у вшануванні пам'яті жертв Чортківської трагедії

Дата: 27.07.2018 16:27
Кількість переглядів: 1668

27 липня в м. Умань біля меморіалу жертвам політичних репресій відбувся мітинг-реквієм, приурочений 77-м роковинам розстрілу в Умані в’язнів Чортківської тюрми, що на Тернопільщині.

У жалобному заході взяли участь голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко, заступник міського голови м. Умань Жанна Лозінська, голова Уманської районної ради Оксана Супрунець, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, тернополяни, духовенство, громадськість Черкащини.

Присутні згадували про події 77-річної давнини, про те, як у червні-липні 1941 року у зв’язку з наступом німецьких військ із Західних регіонів України розпочалася евакуація ув’язнених. Серед 954 в’язнів, етапованих з Чорткова Тернопільської області до Умані, були переважно вчителі, священнослужителі, науковці, селяни. 123 в’язні були розстріляні дорогою до Умані, 767 осіб розстріляли безпосередньо в місті.

«Чортківська трагедія 1941 року – одна із найжахливіших трагедій, яку ми маємо пам’ятати і з цього робити висновки, особливо, коли ти працюєш при владі. Для нас важливо, що не тільки мають сьогодні пам’ятати саме родичі, близькі загиблих. А мають пам’ятати всі українці, всі покоління. У 1939 році, коли Червона армія зайняла Західно-українські території, їх в селах зустрічали з хлібом-сіллю і називали «визволителями», але таке піднесення було недовгим, коли почалася радянізація. І потім почали шукати ворогів народу, потім жертви, потім Чортківська трагедія.

Черкащина підтримує ініціативу і це має бути щороку в кожну останню п’ятницю липня, де ми маємо всі разом вшановувати, пам’ятати цю трагедію. І я щиро дякую пресвятим отцям за звернення до нас, до українців, за переконливі слова, що кожен має пам’ятати, хто він, якого він роду. Кожен має пам’ятати, якою він мовою говорить, яка у нього історія, яка у нього традиція. І кожен має пам’ятати отакі жаливі сторінки нашої історії. І саме головне – робити щодня для України і ми маємо, працюючи при владі, привертати увагу і створювати все можливе для того, щоб тут була і молодь», – зазначив у своєму виступі голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. 

У ході жалобного заходу Високопреосвященні владики та всечесні отці відслужили поминальну панахиду за загиблими, а учасники мітингу поклали свічі, вінки і квіти до меморіальних плит та пам’ятного знаку жертвам політичних репресій. Завершився мітинг виконанням акапельно Гімну України.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь