Забезпечення пільгового перевезення на Уманщині опинилося під загрозою

Дата: 06.11.2018 16:50
Кількість переглядів: 900

Фото без описуДо 2016 року компенсацію безкоштовного проїзду пільгових категорій громадян у громадському транспорті здійснював державний бюджет. Міста та райони отримували кошти і розподіляли їх між перевізниками. Однак, починаючи з 2016 року, у держбюджеті видатки на компенсацію за перевезення пільгових категорій не передбачали – функцію фінансування пільг держава передала місцевим радам. В різних місцевостях до цього поставилися по-різному: одні скаржаться на відсутність коштів у місцевих бюджетах, інші таки віднаходять можливість фінансувати пільговий проїзд.

На Уманщині людей пільгових категорій не залишили напризволяще. Сільські голови поставилися до ситуації з розумінням і регулярно виділяють кошти на проїзд пільгових категорій пропорційно до їх кількості у своєму населеному пункті.

Проте, у листопаді 2018 року практична реалізація законних прав громадян, в тому числі учасників бойових дій, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, людей з обмеженими фізичними можливостями, дітей з багатодітних сімей, опинилася під загрозою. Причиною дестабілізації стала відсутність у сільських бюджетах відповідних видатків на пільгове перевезення.

До населених пунктів, які  дбають  про  своїх  громадян-пільговиків належать: Паланська ОТГ, села Аполянка, Вільшана Слобідка, Гереженівка, Коржовий Кут, Коржова Слобода, Краснопілка, Ладижинка, Піківець, Полянецьке, Пугачівка, Родниківка, Ропотуха, Свинарка, Собківка, Степківка, Фурманка, Юрківка, Ятранівка. Кошти на пільгове перевезення вони виділяли вчасно та в достатньому обсязі.

Понад 50% від потреби профінансували витрати на пільгове перевезення сільські ради смт Бабанка, сіл Антонівка, Вільшанка, Гродзеве, Дмитрушки, Доброводи, Іванівка, Коржова, Косенівка, Оксанина, Острівець, Посухівка, Старі Бабани, Сушківка, Текуча, Шарин.

Незадовільний стан із виділення коштів на пільгове перевезення склався по селу Городниця – у жодній мірі не виділялися кошти протягом 2017-2018 років, селах Колодисте і Дубова – не виділені кошти на 2018 рік, значним є недофінансування по селах Рижавка, Затишок, Танське, Рогова, Черповоди. Відсутність у сільських бюджетах відповідних видатків у необхідних обсягах унеможливило укладення договорів управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації з перевізниками щодо перевезення пільгових категорій населення із 1 листопада 2018 року.

Наразі силами районної влади ситуацію стабілізовано, із 3 листопада відновлено щоденне пільгове перевезення окремих категорій громадян. Проте, якщо голови та депутати згаданих сільських рад негайно не розглянуть питання щодо виділення коштів на пільговий проїзд та не приймуть відповідні рішення, із 15 листопада пільговики, на жаль, не зможуть скористатися своїм законним правом безоплатного проїзду на приміських маршрутах Уманського району.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь