Звернення голови Уманської РДА Світлани Волошенюк з приводу ускладнення епідситуації

Дата: 09.11.2020 15:38
Кількість переглядів: 1859

Фото без описуШановні жителі Уманського району! Всесвітня пандемія розпочалася для України з жорсткого карантину, уведеного рішенням Уряду у березні цього року при появі перших одиничних випадків захворюваності на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусною інфекцією SARS-CoV-2. І це дало свій результат. У той час, як у деяких країнах Європи хвороба забирала життя сотні громадян, в Україні тривалий період залишалась стабільна епідемічна ситуація.

І лише згодом, коли розпочався адаптивний карантин із поступовим послабленням протиепідемічних заходів, коли населення країни почало нехтувати виконанням протиепідемічних вимог, кількість хворих почала різко зростати – нині цей показник в Україні пересягнув 10000 осіб за добу. І це лише офіційно підтверджені випадки, адже багато людей мали безсимптомний перебіг хвороби і ще немало, по правді, проігнорували звернення до лікарів.

Здавалося б, зростання кількості хворих та померлих мало включити на повну потужність інстинкт самозбереження та примусити людей дотримуватись правил, які вже знають усі: носити захисну маску, користуватись антисептиком, дотримуватись дистанції від 1,5 м, дезінфікувати приміщення та предмети побуту.

Втім замість цього багато хто, здається, навпаки протидіє порадам медиків та епідеміологів, що захищають життя. Тож і спостерігаємо святкування весіль, днів народжень та безлічі інших заходів у ресторанах, кав’ярнях, переповнених людьми, відсутність захисних масок у транспорті, магазинах, черги біля закладів та установ, де люди стоять так щільно, що дистанції фактично немає. А хвороба швидко розповсюджується, захоплюючи усе більше жертв, навіть тих, хто не ігнорував заходи безпеки.

Враховуючи це, 6 листопада Верховна Рада України прийняла закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Ним посилюється адміністративна відповідальність за “Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно. Це тягтиме за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 170-255 гривень.

Після підписання Президентом, цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування в офіційних виданнях.

Шановні жителі району! Звертаюсь до вас з єдиним проханням, навіть вимогою – дослухатися до застережень лікарів, влади, санітарних служб і посилити власне ставлення до вимог карантину.

Щодня ми інформуємо вас про кількість хворих. Вона стрімко зростає. В базових лікарнях залишилось надзвичайно мало вільних ліжок. Чималі проблеми з киснем, апаратами ШВЛ. А головне – велика кількість хворих медичних працівників.

У такій ситуації варто думати не про розваги і походи до людних місць. Нехтувати масками, дистанцією, засобами захисту просто злочинно. Якщо ви не хочете комендантської години, повної зупинки громадського транспорту, припинення роботи торговельної мережі, негайно почніть виконувати абсолютно всі правила карантину.

Звертаюсь до власників магазинів, закладів громадського харчування, нічних клубів, фітнес-центрів, приватних перевізників: жорстко виконуйте карантинні правила! Жодних розваг і торгівлі після 22-ї години!

Прошу працівників поліції посилити контроль за дотриманням маскового режиму. Особливо в громадських місцях.

Перебіг хвороби красномовно свідчить, що вірус косить не лише людей поважного віку, в палатах реанімацій опинилося і багато молоді, навіть діти. Отже, убезпечити себе від хвороби – завдання кожного з нас. Кожного!

Дорогі мої земляки! Я закликаю вас бути мудрими і відповідальними. Бережіть себе і своїх близьких. Будьте здорові! 

 

З повагою – голова Уманської райдержадміністрації Світлана Волошенюк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь