Система оповіщення у дії

Дата: 24.11.2020 10:47
Кількість переглядів: 715

Однією із функцій держави у сфері цивільного захисту є доведення органами управління цивільного захисту через засоби масової інформації, телерадіомережі відомостей про надзвичайні ситуації, що прогнозуються або виникли, з визначенням їх класифікації, меж поширення і наслідків; способи та методи захисту від надзвичайних ситуацій.

Фото без опису

Для забезпечення оповіщення населення та працівників використовуються не лише засоби масової інформації, але і спеціалізовані програмно-технічні комплекси, технічні засоби попередження та інформування населення в місцях масового перебування людей.

На виконання Плану основних заходів цивільного захисту на 2020 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.12.2019                        № 1316-р, Регіонального плану основних заходів цивільного захисту на 2020 рік, в області проведена  комплексна перевірка загальнодержавної, територіальної та місцевих автоматизованих систем централізованого оповіщення. Такі перевірки щорічно проводяться у листопаді місяці. У ході перевірки здійснюється тренувальний  запуск територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення, призначеної  для оповіщення осіб керівного складу і чергових служб відповідних місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Для потреб оповіщення осіб керівного складу райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій Уманського району ще з 2015 року функціонує місцева автоматизована система централізованого оповіщення (автоматизоване робоче місце – АРМ).  Відповідно до  районної Програми розвитку та забезпечення  функціонування системи оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій з районного бюджету щорічно виділяються кошти  для утримання АРМу у постійній готовності до роботи та проведення щоквартального сервісного обслуговування  цієї системи. Нині АРМ утримується не лише за рахунок районного бюджету, а й за кошти трьох об’єднаних територіальних громад. Зокрема, на 2020 рік виділено 21780 грн. АРМ використовується при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій різного характеру. Постійно до членів місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, сільських голів та секретарів доводяться штормові попередження, що можуть спричинити руйнування будівель та споруд, травмування населення.

Згідно з Кодексом цивільного захисту оповіщення населення здійснюється дистанційно за допомогою електросирен, мережі радіомовлення всіх діапазонів частот і видів модуляції та телебачення. Терміновій інформації, що передається територіальними органами цивільного захисту та надзвичайних ситуацій, об’єктами підвищеної небезпеки, передує уривчасте звучання електросирен, що означає Увага всім!”. Почувши звук сирени, потрібно негайно увімкнути радіоприймач, телевізор та слухати повідомлення органів  місцевих влади про ситуацію, що склалася, а далі діяти згідно з рекомендаціями органів управління у сфері цивільного захисту.

У населених пунктах Уманського району електросирен та вуличних гучномовців для оповіщення населення наразі немає.  Втім, утворені об’єднані територіальні громади у своїх адміністративних межах можуть проводити удосконалення існуючої системи оповіщення шляхом реалізації цільових програм за кошти громад.

За наявності  потреби на території району радіомовлення „Голос громади“ буде здійснювати передачу сигналу оповіщення „Увага всім!“. До речі, районне радіомовлення постійно транслює виступи керівництва держави, фахівців медичної сфери про перебіг пандемії COVІD-19 у світі та країні, що є медико-біологічною надзвичайною ситуацією.

Тож місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій закликає усіх слухати радіоприймачі, що працюють  у FM-діапазоні, для того, щоб бути обізнаними  щодо важливих подій та новин та вживати заходів для захисту власного життя та здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь