Безпека на дорогах: нові правила

Дата: 10.12.2020 15:09
Кількість переглядів: 461

Безпека учасників дорожнього руху залежить від декількох факторів: якість покриття дорожнього полотна, погодні умови, а найважливіше – це дотримання правил дорожнього руху усіма його учасниками.

Майже щоденно у районі реєструються дорожньо-транспортні пригоди, найчастіше наслідками ДТП є лише пошкодження транспортних засобів, але решта випадків – це травмування та загибель людей. Так нещодавно на автодорозі Стрий – Тернопіль –  Кропивницький –Знам’янка внаслідок ДТП загинула мати та дитина. З огляду на важливість питань збереження життя та здоров'я громадян, нагадуємо окремі Правила дорожнього руху.

 

Так пішоходам забороняється:

- виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

- раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід;

- допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину;

- якщо немає тротуарів, пішохідних доріжок або пересуватися по них неможливо, пішоходи можуть рухатися велосипедними доріжками, тримаючись правого боку і не утруднюючи рух на велосипедах, або в один ряд узбіччям, тримаючись якомога правіше, а у разі його відсутності або неможливості рухатися по ньому – по краю проїзної частини назустріч руху транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

 

Для сільської місцевості необхідно нагадати вимоги до осіб, які керують гужовим транспортом і погоничів тварин.

Керувати гужовим транспортомта переганяти тварин по дорозі дозволяється особам, не молодшим 14-річного віку.

Гужовий віз (сани) повинен бути обладнаний світлоповертачами: спереду білого кольору, ззаду –  червоного.

Для руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості на гужовому транспорті необхідно увімкнути ліхтарі: спереду –  білого кольору, ззаду – червоного кольору, що встановлюються з лівого боку воза (саней).

Перевозити людей гужовим транспортом дозволяється за наявності умов, які б виключали можливість перебування пасажирів за боковими та заднім габаритами транспортного засобу.

Переганяти стадо тварин по дорозі дозволяється лише у світлу пору доби, при цьому залучається така кількість погоничів, щоб можна було направляти тварин якомога ближче до правого краю дороги і не створювати небезпеку та перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

 

Особам, які керують гужовим транспортом, і погоничам тварин забороняється:

рухатися по автомобільних дорогах державного значення (за можливості рухатися автомобільними дорогами місцевого значення);

залишати на смузі відведення дороги тварин без нагляду та випасати їх;

вести тварин по дорогах з удосконаленим покриттям, якщо поруч є інші дороги;             

переганяти тварин по дорогах у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості;

переганяти тварин через залізничні колії і дороги з удосконаленим покриттям поза спеціально відведеними місцями.

 

Чимало проблем на дорозі може спричинити недогляд за шинами, а у зимовий період – ще більше. Гальмівний шлях нерідко залежить від зчіпних властивостей шин. При низьких температурах на них впливає хімічний склад гумової суміші протектора. „Замерзаючи“, гумова суміш погіршує свої зчіпні властивості. З цього приводу Правила дорожнього руху регламентують: у разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах, на яких проїзна частина слизька, рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїзної частини.

 

З метою зменшення аварій на дорогах 11 листопада 2020  року постановою № 1105 Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил дорожнього руху. Ці зміни набули чинності, зокрема такі:

1. Пасажири, користуючись транспортним засобом, повинні:

під час пересування на транспортному засобі користуватися засобами пасивної безпеки (підголовниками, ременями безпеки, де їх установка передбачена конструкцією) (крім пасажирів з інвалідністю, фізіологічні особливості яких унеможливлюють користування ременями безпеки), а на мотоциклі і мопеді — в застебнутому мотошоломі

2. Забороняється змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, крім випадку закріплення заднього номерного знака на додатковому обладнанні, що призначене для тимчасового перевезення багажу або вантажу, наносити на них додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чисті і достатньо освітлені.”

3. У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи.

 

Це потрібно, щоб вони були помітними водіям. Для того, щоб водій зміг зупинитися при швидкості 50 км/год, водієві потрібно 150 метрів. Зі світловідбивними елементами пішохід стає помітним за 300 м.

Стосовно останніх змін до  Правил дорожнього руху виникає багато запитань, тож як пішоходи мають забезпечити виконання вимог щодо одягу або аксесуарів, що відбивають світло, чекаємо додаткових роз’яснень від  правоохоронних структур.

А наразі закликаємо усіх жителів Уманщини бути особливо уважними на дорозі, контролювати рух дітей через проїжджу частину або поблизу неї та дотримуватись Правил дорожнього руху.

 

Сектор з питань цивільного захисту, оборонної

роботи та взаємодії з правоохоронними органами  Уманської РДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь