ПІДСУМКИ 2020: АГРОПРОМИСЛОВИЙ РОЗВИТОК

Дата: 29.12.2020 08:41
Кількість переглядів: 355

Фото без описуПРЯМА МОВА. ГОЛОВА УМАНСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ СВІТЛАНА ВОЛОШЕНЮК:

Уманщина – це регіон із великим агропромисловим потенціалом та перспективами розвитку сільського господарства. Маючи в структурі земельних ресурсів району 80,4%  сільськогосподарських угідь, основною ланкою економіки нашого краю є агровиробництво.

Найбільшу частку орних земель у виробничій діяльності використовують 51 агропідприємство, які в загальному в поточному році обробляли 57,4 тис. га або 61,1 %  ріллі облікованої за межами населених пунктів. Кількість фермерських господарств складає 81 господарство, які в загальному використовують 11,1 тис. га.

Щорічно збільшується категорія землекористувачів - „одноосібників”, це категорія сільськогосподарських товаровиробників, які самостійно обробляють власні земельні частки (паї) та земельні частки (паї) свої рідних – загальна площа складає понад 17 тис. га.

Спеціалізацією сільськогосподарського виробництва району традиційно залишається зерновиробництво, адже щороку зернові культури займають понад 60% посівних площ сільськогосподарських культур.

Структура посівних площ під урожай 2020 року по сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах складала: озима пшениця 13,1 тис. га (в зерновій групі посівів 31%), озимий ячмінь – 1,1 тис. га (2,6%), ярий ячмінь 2 тис. га (4,7%), горох – 0,7 тис. га (1,7%), кукурудза на зерно – 24,3 тис. га (57,4%). Технічні культури: соняшник – 17,4 тис. га, соя – 2,6 тис. га, озимий ріпак – 1,5 тис. га.

Формування урожаю сільськогосподарських культу у нинішньому році відбувалось за складних природно-кліматичних умов: практично відсутність вологи в ґрунті в період посіву озимих зернових культур, весняна та літня посуха відзначились на валовому виробництві зернових та технічних культур. Середньорайонні показники урожайності, за оперативною інформацією, по основних культурах склали: озимої пшениці – 51,3 ц/га, кукурудзи на зерно – 43,2 ц/га, соняшника – 26 ц/га, що на 20-50% нижче середніх показників минулих періодів.

Сільськогосподарське виробництво – це постійний процес, адже від його функціонування та розвитку залежить продовольча безпека держави. Агроформуваннями району проведено посів озимих зернових культур під урожай 2021 року. За оперативною інформацією площі озимих зернових культур складають 13,5 тис. га.

Важливим питанням для сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств є забезпечення належних орендних відносини із орендодавцями земельних часток (паїв), адже в структурі використовуваної у виробничій діяльності агроформуваннями ріллі від 90% і більше становлять землі, орендовані у громадян.

За оперативними даними нарахування орендної плати за орендовані земельні частки (паї) в загальному по Уманському району у 2020 році складає 250,1 млн грн.  Середній розмір нарахованої орендної плати на 1 пай становить 11,6 тис. грн, що на 4,5% більше у порівнянні із виплаченою орендною платою у 2019 році. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь