Всесвітній день води - 2021: Цінність води для кожного з нас

Дата: 22.03.2021 10:19
Кількість переглядів: 596

В Україні ми схильні думати, що брак питної води - проблема інших далеких країн. Але це не так. Хоча ми ще не відчуваємо цього щодня, тиск на наші прісноводні запаси і навколишнє середовище збільшується. До того ж, майже у всіх регіонах країни ми бачимо жахливе забруднення водойм, які забезпечують наші міста і села питною водою. Погане очищення і хлорування водопровідної води ставлять під загрозу наше здоров'я. А зміна клімату спричиняє додатковий тиск на наші водні запаси, які внаслідок високих температур стають маловодними, а деякі навіть і зовсім пересихають.

Для того щоб нагадати всім жителям планети про значення і важливість води, привернути увагу до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання, Генеральна Асамблея Організації Обднаних Націй в 1993 році ухвалила офіційне рішення про щорічне відзначення 22 березня Всесвітнього дня водних ресурсів.

В цей день в різних країнах проводяться заходи, присвячені підвищенню інформованості громадськості стосовно важливості збереження та освоєння водних ресурсів. Мета цієї роботи - привернути увагу до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

В грудні 2016 года Генеральная Ассамблея ООН приняла резолюцію 71/222, щодо проголошення періоду 2018-2028 років Міжнародним десятиріччям дій «Вода для стійкого розвитку».

Кожного року Всесвітній День Води присвячується певній темі. Цьогоріч тематика Всесвітнього дня води: «Цінність води для кожного з нас».

Цінність води є набагато більшою, ніж її ціна (вартість) - ми всі знаємо, що вода потрібна нам кожного дня - ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, вмивання та купання, охолодження, нагрівання й майже при кожному етапі виробництва товарів.

Вода має величезне та складне значення для наших домогосподарств, для виробництва продуктів харчування, для культури, охорони здоров'я, освіти, економіки та цілісності нашого природного середовища. Якщо ми не зрозуміємо вчасно цінність води, не почнемо її оберігати та використовувати, то ми ризикуємо бути обмеженні в використанні цінного ресурсу, яким для нас є вода.

Правильне використання води допоможе в збереженні водних ресурсів, збільшить доступ до води для більшої кількості людей, знизить рівень її забруднення.

Кожен з нас має можливість внести свій вклад до цієї справи. Наприклад у нашому повсякденному житті ми можемо виконувати прості, але важливі і ефективні дії, які допоможуть в вирішенні проблеми раціонального використання та зменшення рівня забруднення води, зокрема:

  •  вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті - це зберегти десятки літрів;
  •  користуватися пральною чи посудомийною машинами лише при повному завантаженні;
  •  віддавати перевагу душу замість ванної;
  •  вимикати воду під час чищення зубів;
  •  не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, і взагалі потрібно використовувати якомога менше хімічних засобів під час прибирання будинку. Миючі засоби, що містять фосфати, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин;
  •  не засмічувати водойми побутовими відходами - це призводить до їх забруднення;
  •  не мити автомобілі на берегах річок та озер, адже залишки бруду та нафтопродуктів потрапляють до водойм;
  •  не змивати ліки та сміття в каналізацію. Залишки їжі, косметики та іншої побутової сміття потрібно викидати в сміттєвий бачок.

Вода - дуже цінний та життєво необхідний ресурс. Не будьте байдужими до свого майбутнього, розпочинайте берегти воду вже сьогодні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь