Законопроект № 4303 про Дія City ухвалено в цілому: як він допоможе розвинути IT-індустрію в Україні

Дата: 16.07.2021 14:44
Кількість переглядів: 301

Прозорий правовий режим, сприятлива податкова система, інструменти для стимулювання інвестицій — Мінцифра працює над створенням найкращих умов для розвитку IT та креативних індустрій. 

Базовий законопроект № 4303 про Дія City прийнято в цілому. “За” проголосували 262 народних депутатів.

Проект Закону № 4303 “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” був розроблений у тісній співпраці з IT-індустрією. Він визначає загальні засади функціонування спеціального режиму Дія City, які поширюються не тільки на резидентів Дія City, а й на всі ІТ-компанії. Серед них:

свобода діяльності — всі резиденти мають право самостійно здійснювати господарську діяльність, а також вибирати форми її організації та співпраці з третіми особами;

невтручання держави — передбачена норма про неприйнятність прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента Дія City;

презумпція правомірності діяльності резидентів;

стабільність — термін, упродовж якого держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов Дія City, збільшений до 25 років;

формальний характер процедури набуття статусу резидента.

Дія City запроваджує цілий комплекс стимулів для IT-компаній. Зокрема, передбачає ефективні інструменти для залучення інвестицій, додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність, а також нову форму співпраці з фахівцями — гіг-контракти, — що поєднує в собі гнучкість фрілансу та соціальні гарантії.

Спеціальний режим Дія City запроваджується як альтернатива поточним умовам. Участь у ньому буде добровільною. Спецрежим не обмежуватиметься територіально, а діятиме по всій країні. Його резидентами можуть стати лише юридичні особи, зареєстровані за українським законодавством. Процедура входження в спецрежим буде максимально простою та чіткою. Вплив держави на резидентів Дія City законодавчо зведений до мінімуму.

Головна мета Дія City — стимулювати розвиток України як цифрової держави. Завдяки проекту ІТ-індустрія зможе досягти 10% у ВВП країни — зараз частка становить близько 3,7-4,2%. Крім цього, доходи IT-галузі в Україні можуть значно збільшитись (з $6 млрд до $16,5 млрд), а кількість робочих місць у галузі зросте до 450 тис. до 2025 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь