«Лише 7% українців знають про те, що хворі на гепатит», – Світлана Волгіна

Дата: 16.07.2021 14:45
Кількість переглядів: 401

28 липня в Україні відзначатимуть Всесвітній день вірусних гепатитів, щоб привернути увагу суспільства до поширення хвороби. Про виявлення та лікування черкащан на вірусні гепатити розповіла директорка Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна на брифінгу в Черкаській ОДА.

Фото без опису

За даними ВООЗ України, у світі тільки 9% людей із хронічним вірусним гепатитом В  і 20% людей із вірусним гепатитом С знають про те, що вони інфіковані.

В Україні, за оціночними даними, 1,3 млн осіб інфіковані вірусним гепатитом С. Під медичним наглядом перебувають близько 92 тис. осіб, тобто лише 7% знають про свій діагноз. Більшість навіть не знає про хворобу, а тому не отримує доступ до лікування. Основна причина – відсутність інформування населення.

У межах Державної стратегії щодо елімінації хронічних вірусних гепатитів до 2030 року в Черкаській області комунікаційну роль здійснює КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня». У гепатологічному кабінеті закладу проводять динамічне спостереження хворих, а також лікують препаратами прямої противірусної дії за рахунок державної програми з лікування вірусних гепатитів В і С.

На 1 червня 2021 року в Реєстрі пацієнтів із проблемами хронічних вірусних гепатитів перебуває 1621 пацієнт із гепатитом С і 1078 із гепатитом В. Наразі в Черкаській міській інфекційній лікарні лікуються 141 пацієнт із гепатитом В та 31 пацієнт із гепатитом С.

«Будь-яка людина може бути інфікована вірусами гепатиту В або С, тому хоча б раз у житті варто пройти обстеження, – говорить Світлана Волгіна. – Для цього необхідно звернутись до сімейного лікаря, який направить на обстеження або при наявності швидких тестів проведе обстеження в Центрі первинної медико-санітарної допомоги. Якщо в пацієнта виявлять позитивний результат, його скерують до лікаря-інфекціоніста для подальшого отримання лікування».

Упродовж епідемії коронавірусу роботу гепатологічного кабінету зменшили, але не припинили. Лікарі консультують онлайн, препарати передали в райони для покращення доступності пацієнтів до отримання лікування.

На сьогодні розроблена та відпрацьована маршрутизація пацієнтів із захворювання на вірусні гепатити. Хворі потрапляють на амбулаторний прийом до лікарів Центрів ПМСД або перебувають на стаціонарному лікуванні.

 

За інформацією Черкаської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь