Уманське гетто – страшна сторінка нашої історії

Дата: 27.01.2022 12:04
Кількість переглядів: 404

Страшна сторінка історії під назвою Голокост чорною стрічкою пройшла і територією Уманщини, яка традиційно була місцем компактного проживання євреїв.

Фото без опису

Нацистські окупанти ведуть по вул. Київській (Нині вул. Європейська) до урочища Сухий Яр на розстріл представників єврейської національності, 1941-1942 роки

Місто Умань було окуповане німецькими загарбниками з 1 серпня 1941 р. по 10 березня 1944 р.

Як свідчать матеріали Уманського краєзнавчого музею, за цей час місто зазнало змін, схожих на зміни в інших містах, завойованих нацистами раніше: було виділено район для примусової ізоляції євреїв – гетто, створено табір для радянських військовополонених, контролюючі окупаційні органи. Що ж стосується етнічного складу, то в 1939 р. в Умані мешкало 13 233 євреїв, які складали третину від загальної кількості містян. Із початком війни в місті залишилося близько 9000 євреїв. Стратегія нацистів в Умані будувалася на залякуванні єврейської громади й формуванні структури для контролю та знищення євреїв.

Окупанти жорстоко розправлялися з єврейським населенням. Винищувались цілі єврейські сім’ї. Найбільш масовий розстріл був проведений в м. Умань у середині вересня 1941 р.  – поблизу аеродрому в Сухому яру убито понад тисячу осіб.  

Фото без опису

Сухий Яр, де були розстріляні тисячі уманчан

Жахливий злочин був вчинений і у квітні 1942 року. Тоді в Уманське гетто доправити тисячу єврейських дітей віком від 3 до 10 років нібито в дитбудинок. Але їх чекала страшніша доля. Дітей, яких не могли відірвати від батьків, забирали разом з дорослими. В результаті, нацисти вивезли їх в Гереженівський ліс та розстріляли. Усі тіла скинули в заздалегідь підготовлені ями.

Фото без опису

Гереженівський ліс, де були розстріляні єврейські діти

За даними Державного архіву Черкаської області, за період окупації, в Умані органи СД та гестапо знищили  більше 13 тисяч євреїв в Сухому яру. А за даними Архіву СБУ, в період німецької окупації в м. Умані від рук карателів загинуло 18 тисяч осіб єврейської національності.

Фото без описуЗагалом за роки Другої світової війни нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, з них півтора мільйона дітей, що становило приблизно третину загальної чисельності євреїв в усьому світі в той час.

У роки Голокосту – добу зневіри, жорстокості та душевного розпачу була й меншість, яка не втратила людського обличчя. Ризикуючи власним життям, вони рятували переслідуваних євреїв від смерті.

На теренах України представниками різних національностей було врятовано понад 17 тис. євреїв. І, як символ вдячності, єврейський народ ініціював почесне звання для таких людей – Праведник народів світу. Звання присуджує Національний Меморіал Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем» (Єрусалим, Ізраїль). Більше 2,5 тис. українців визнано Праведниками народів світу. Серед інших, його отримали 14 уманчан.

Фото без опису

Уманська РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь