15 травня Україна вшановує жертв політичних репресій

Дата: 13.05.2022 13:31
Кількість переглядів: 324

У третю неділю травня Україна вшановує жертв політичних репресій. Відзначення відбувається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування.

Великий терор 1937–1938 рр. став продовженням винищення українського народу радянським тоталітарним режимом. Спочатку голодом вбивали українських селян. Потім кулями – політичну, культурну, наукову еліту, священників.

Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення найкращих представників нації, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів. За архівними джерелами, в кожному селі Уманського району було репресовано десятки людей.

Репресії продовжувалися аж до 1953 року – до смерті Сталіна, після чого почала поступова, надто повільна реабілітація «ворогів народу». Але оскільки ці рішення ухвалювався ще в УРСР, то певна частина репресій, навіть вчинених позасудовими органами, все ще визначалася «обґрунтованими».

Протягом останніх років в Україні зроблено надзвичайно багато у політиці національної пам’яті. Прийнято нові закони, в яких  прописана автоматична реабілітація осіб, які були покарані позасудовими органами – право на реабілітацію отримали ті, хто зі зброєю в руках боровся за незалежність України, був ув’язнений, примусово поміщений у психіатричний заклад, трудову армію, позбавлений майна через «експропріацію» чи «розкуркулення», або ж депортований за національною ознакою. Шкода, що переважна більшість українців були реабілітовані уже посмертно.

Цивілізований світ категоричний у своєму неприйнятті таких проявів тоталітарного правління як голодомори, депортації, політичні переслідування чи цькування за соціальними й іншими ознаками, і тим більше фізичне знищення людей. Натомість нинішня путінська росія потворно наслідує усі ці ганебні методи, фактично вчиняючи геноцид Українського народу у XXI столітті на українських землях.

За інформацією уповноваженої Верховної ради з прав людини Людмили Денісової, 1 мільйон українських громадян було незаконно вивезено на територію рф, з них понад 200 тисяч – це діти.

Десятки тисяч мирних українців вбито під час вторгнення російських окупантів.

Мільйони вимушених переселенців втратили своє житло, роботу, можливість повернутися до рідної землі.

Тисячі наших земляків перебувають у полоні агресора. А переслідування українців і кримських татар в анексованому Криму набуло форми відвертих масових політичних репресій.

Ця ситуація, окрім того, поставила людство на межу глобальної гуманітарної катастрофи через можливий голод, спровокований руйнуванням рашистами нашої інфраструктури і логістичних комунікацій.

Сьогодні Україна демонструє світові надзусилля у боротьбі проти вторгнення московської держави, вибиваючи окупанта з наших земель та виборюючи тим самим мир у всьому світі. Допомагаючи Україні, іноземні друзі і партнери сприяють збереженню та розвитку усіх держав та націй.

15 травня – день для того, щоб вшанувати пам'ять жертв кривавих режимів, щоб задуматися про цінність життя і свободи волі, щоб згуртуватися у протидії будь-яким проявам нетерпимості і тиранії.

Ми перемогли нацистський і комуністичний режими, переможемо і рашистський!

 

Уманська РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь