"Уманщина зараз єдина, як ніколи" - Ігор Миклащук на пресконференції

Дата: 30.05.2022 14:01
Кількість переглядів: 774

Начальник Уманської районної військової адміністрації ІГОР МИКЛАЩУК 27 травня 2022 року провів пресконференцію щодо головних питань, які зараз турбують людей.

Фото без опису

Кор.: 25 травня у м. Умань було чутно вибух. Прокоментуйте будь ласка.

Дійсно, 25 травня ввечері в місті Умань було чутно вибухи, проте вони не пов'язані ані з роботою ППО, ані з ракетними обстрілами. Інцидент трапився у дворі одного з будинків – спрацював саморобний вибуховий пристрій. Потерпілих немає. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "Хуліганство", ведуться слідчі дії. Про результати розслідування буде повідомлено.

Водночас, у ЗМІ, в соціальних мережах почалася паніка. Не забуваймо, що під час війни ворог використовує й інформаційну зброю, тому прошу не поширювати неперевірені повідомлення. Всі органи влади і правоохоронні органи працюють над тим, щоб наші громадяни були у безпеці.

Довіряйте лише офіційним джерелам інформації, насамперед Черкаській обласній військовій адміністрації, Уманській РВА і органам влади наших територіальних громад. 

 

Висвітлення інформації в умовах війни

Принагідно, хочу нагадати ряд важливих правил про інформаційну безпеку в умовах війни, щоб не стати помічником ворога у коригуванні обстрілів наших територій.

Згідно наказу головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного, категорично заборонено висвітлювати:

найменування частин і підрозділів, а також їхнє розташування;

кількість військових у частинах і підрозділах;

кількість озброєння та техніки, їхній стан і місце зберігання;

умовні позначки об?єктів.

Заборонено висвітлювати будь-яку інформацію про:

операції, які проводять або планують;

систему охорони й оборони військових частин;

наявне озброєння та техніку (крім видимих або очевидно виражених);

порядок залучення сил (військових) і засобів (озброєння);

збір розвідувальних даних;

переміщення та розгортання військ (найменування, кількість, маршрути);

військові частини та їхню тактику, методи дій;

унікальні операції та спосіб їх виконання;

ефективність радіоелектронної боротьби противника;

відкладені або скасовані операції;

зниклий або збитий літак, корабель та операції з пошуку і порятунку;

плани щодо безпеки наших військ (дезінформація, маскування, протидія);

інформаційно-психологічні операції, які проводять або планують;

пропаганду або виправдання широкомасштабної збройної агресії Росії проти України.

Особливо наголошую на тому, що всі фото- і відеозйомки мають проводитися без позначення геолокації.

Також нагадую про заборону дронів і будь-яких інших літальних апаратів в українському небі.

Порушення цих правил може призвести до трагічних наслідків і крім того, тягне за собою відповідальність.

 

Кор.: Яка ситуація з пальним?  

Ситуація з пальним, як і раніше, залишається доволі напруженою. Проте пальне в район поставляється. Вся соціальна сфера, критична інфраструктура: поліція, ДСНС, медична служба, військові – пальним забезпечені. Також місцеві жителі мають можливість заправитися, звичайно, що для цього доводиться деякий час постояти в чергах. Тому хочу всіх закликати поставитися до придбання пального економніше, без зайвої потреби не використовувати. Адже розуміємо, що ворог наніс удари саме по тій інфраструктурі, яка стосується забезпечення пальним, тому зараз поставок поменшало. Ситуація залишається стабільно напруженою, але вона вирішується і є великі сподівання, що невдовзі пального буде більше.

 

Кор.: Яка ситуація із переселенцями? Чи отримують вони соціальну допомогу і яку саме?

Відповідно до  Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» допомога надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії.   

Заява про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеною особою (далі ВПО) може бути також подана до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

       для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень;

       для інших осіб – 2000 гривень.

   Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Допомога ВПО, які звернулися за її наданням до 30 квітня 2022 року, надається починаючи з березня 2022 року.

З травня місяця умови виплати допомоги ВПО змінилися.

Кабмін затвердив постанову № 457 "Про підтримку окремих категорій населення, які постраждали у зв'язку з військовою агресією рф проти України", яка набула чинності 19 квітня 2022року.

Зокрема, встановлено, що для підтримки окремих категорій населення, яке постраждало у зв'язку з військовою агресією рф проти України, надається внутрішньо переміщеним особам, відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, допомога на проживання відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам і за березень та квітень 2022 р. зазначена допомога надається всім внутрішньо переміщеним особам.

Починаючи з травня 2022 р. така допомога надається ВПО, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія».

  З метою обліку внутрішньо переміщених осіб орган соціального захисту населення на підставі отриманої електронної справи від територіальної  громади включає інформацію про таких осіб до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

 Згідно заяви про надання допомоги переданих від територіальних громад на проживання ВПО Управління праці приймає рішення про призначення допомоги згідно до  постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

Станом на 27.05.2022 Управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації та його відділами призначено 13896 допомог на проживання сім’ям внутрішньо переміщеним особам Уманського району на загальну суму 94,295 млн грн, в т. ч.: Маньківським відділом виплачено допомоги на суму 17,182 млн грн, Христинівським відділом – 14,582 млн грн, Жашківським відділом – 18,615 млн грн, Монастирищенським відділом – 25,977 млн грн.

Існують також інші допомоги внутрішньо переміщених особам. Зокрема, додаткову допомогу українці із зони активних бойових дій можуть отримати в центрі Управління Верховного комісара ООН у справах біженців за адресою: м. Умань, вул. Залізняка 2, а.

До мене надходить дуже багато запитань щодо роботи Центру. Справа в тому, що в день, коли він запрацював, – 16 травня – зареєструвалося одразу 2 тисячі осіб, виникло велике навантаження. Тому адміністратори Центру змушені були тимчасово припинити запис у чергу. За минулий тиждень зареєстровано понад 800 вимушених переселенців.

З 23.05.2022 по 05.06.2022 р через технічні проблеми збір даних на грошову допомогу УВКБ ООН тимчасово припинено.

Планово, з початку червня 2022 р. Центр запрацює у звичному режимі.

Ми розуміємо, що в переселенців, як правило, важка фінансова ситуація, тому кошти потрібні якнайшвидше. Але прошу набратися терпіння і з розумінням поставитися до того, що адміністратори не зможуть одночасно прийняти десятки тисяч людей.

Що можна зробити зараз? Підписатися на Telegram-канал ozeres23. Там буде вся актуальна інформація, зокрема і про видачу номерів у чергу.

 

Кор.: Чи отримує район гуманітарну допомогу?

Завдячуючи як українським волонтерам, так і міжнародним партнерам Уманський район отримує гуманітарну допомогу. Щоправда, потреба в гуманітарній допомозі від початку військової агресії росії постійно змінюється. В перший місяць в районі транзитом була дуже велика кількість осіб, які втікали від війни. Діяв пункт обігріву. Основною проблемою, яка перед нами стояла, - це забезпечити цих людей усім необхідним, в першу чергу продуктами харчування. Тому ми зверталися до волонтерів допомогти саме цим.

Зараз потреби вже змінилися. Пріоритетом є забезпечення транспортом військових, медичним обладнанням та медикаментами – заклади охорони здоров'я. Зокрема, протягом останнього місяця волонтерами було доставлено два автомобілі швидкої медичної допомоги, також кілька транспортних засобів передано на сили територіальної оборони.

Найближчим часом очікуємо ще один автомобіль швидкої допомоги, адже вони нині вкрай потрібні.

 

Кор.: Для Уманщини, як тилового району, дуже важливою є вчасна та ефективна посівна кампанія. Яка зараз ситуація на полях? 

Аграрії Уманщини роблять потужний вклад у забезпечення продовольчої безпека нашої країни.

В Уманському районі здійснюють виробничу діяльність 600 агропідприємств різних форм власності (товариства, приватні підприємства, фермерські господарства), які в загальному обробляють  в межах 242,2 тис. га ріллі.

За оперативною інформацією прогнозована структура посівних площ сільськогосподарських культур під урожай 2022 року по агропідприємствах району складає:

- зернові культури 138,6  тис. га, що становить 57,2 % в загальній структурі посівів.  З осені було посіяно 45,2 тис. га озимих зернових культур, з яких 40,6 тис. га становлять посіви озимої пшениці.

Всі посіви були вчасно підживлені та знаходяться в доброму та задовільному стані.

Наразі  практично завершено посів ярих зернових та технічних культур.

За оперативною інформацією ярих зернових посіяно – 93,4 тис. га:  ярої пшениці – 1,5 тис. га, ярого ячменю – 10,7 тис. га, гороху – 2,0 тис. га, гречки – 300 га, проса – 220 га, вівса – 340 га, сорго – 200 га, кукурудзи – 77,4 тис. га та інших зернових – 740 га.

Технічні культури  в структурі  посівних площ займають 93 тис. га, що становить 38,4 % в загальній посівній структурі.

На сьогодні по району посіяно цукрового буряка на площі 1,5 тис. га, соняшника – 65,6 тис. га, ярого ріпаку – 150 га, сої – 8,9 тис. га, посіви озимого ріпаку займають 16,6 тис. га.

Кормових культур посіяно на площі 10,2 тис. га, що становить 4,2 % у структурі посівів.

 370 га або 0,2% в загальній структурі с/г підприємств становлять овочі та картопля.

Уманщина долучилась до проекту «Сади Перемоги», в рамках якого було  проведено заходи щодо забезпечення насінням овочевих культур домогосподарства населення. Завдяки керівнику ТОВ «Кищенці»  було отримано посадковий матеріал овочевих культур в межах 2 тонн в широкому асортименті виробників Нідерландів, Польщі. Крім того, за сприяння Всеукраїнської Аграрної Ради організовано отримання від ТОВ «Агріко Україна» посадковий матеріал сортової картоплі обсягом 20 тонн.  Районною військовою адміністрацією весь садивний матеріал розподілено між 12 територіальними громадами Уманського району з метою розширення вирощування овочевих культур, що сприятиме як забезпеченню потреб в продовольстві місцевого населення, так і осіб, які вимушені були тимчасово переселитися.

За оперативною інформацією по Уманському району  домогосподарствами та сільськогосподарськими підприємствами висаджено овочевих культур та картоплі на площі 13,7 тис. га, зокрема картоплі  7,6 тис. га та овочів 6,1 тис. га, з них: помідорів – 0,6 тис. га, огірків – 0,8 тис. га, моркви – 0,8 тис. га, цибулі – 1,4 тис. га, буряка – 0,6 тис. га, капусти - 0,7 тис. га та інших овочів 1,2 тис. га.

 

Кор.: До війни в Уманському районі в рамках "Великого будівництва" масштабно відновлювалися автошляхи. Чи ремонтуються дороги зараз?

Дійсно, в минулі роки завдяки "Великому будівництву" в Уманському районі відремонтовано дуже велику кількість доріг. В цьому будівництво мало продовжитися, зокрема мав реалізуватися великий проєкт із відновлення автодороги державного значення Т-24-03 в межах нашого району, а саме на ділянках Христинівка – Монастирище – Жашків – Баштечки.

Але ми розуміємо, що у воєнний період головні пріоритети – належна підтримка наших захисників та обороноздатності країни. Тож дороговартісні проєкти розвитку чекають нашої перемоги. Ми віримо, що це буде скоро!

Водночас, завдяки співпраці з Черкаською обласною військовою адміністрацією, Службою місцевих автомобільних доріг Черкаської області, територіальними громадами Уманщини віднайшли можливість відремонтувати найбільш проблемні ділянки доріг.

По напрямку Христинівка – Монастирище – Жашків – Баштечки виконано дрібний поточний ремонт за рахунок експлуатаційного утримання доріг.

Також відновлено проїзність на дорогах загального користування місцевого значення:

О 241203-3 ст. Монастирище – Тарнава – Терлиця

О 241224-3 ст. Монастирище – Тарнава – Леухи

О 241601-3 Христинівка – Мала Севастянівка

О 241101-3 Маньківка – Попівка – Буки

О 241506-3 Родниківка – Іванівка – Яроватка.

Районна військова адміністрація здійснює контроль за якістю виконання цих робіт. Надалі будемо відшуковувати можливості ремонтувати й інші автошляхи.

 

Кор.: Чи працює зараз перлина Уманщини – Дендрологічний парк “Софіївка”?

Так, приємна новина – із 21 травня Дендрологічний парк “Софіївка” в Умані відкрився для відвідувачів.

На жаль, всі локації парку ще не вдалося підготувати, поки що відкриті лише 2 входи: з вулиці Київської (від автовокзалу) та з вулиці Садової.

Графік роботи: з 9 до 18 години.

Через війну туристичний сезон вчасно не розпочався і в "Софіївки" виникли деякі фінансові проблеми. Тому наразі за вхід братимуть кошти, але вартість квитка знижена:

70 грн для дорослого

40 гривень для дитини.

Водночас, є дві пільгові категорії: жителі міста Умань та всі військовослужбовці, незалежно від місця їх реєстрації. Для безкоштовного входу цим категоріям необхідно пред’явити документ.

Хто має змогу, може зробити благодійні грошові внески на підтримку парку і надалі пропонувати свою посильну допомогу.

Тому запрошуємо відвідати парк, але дотримуючись заходів безпеки і комендантської години.

Окрім того, готується до відкриття "Нова Софіївка".

 

Уманщина зараз єдина, як ніколи. Всі органи влади, суспільство, волонтерські організації працюють спільно над вирішенням тих проблемних питань, з якими ми стикнулися і тому нам вдається їх успішно вирішувати. Адже ми бачимо, що вся соціальна інфраструктура, комунальні служби працюють, населені пункти прибираються, надається підтримка вимушеним переселенцям та нашим військовим. Все це наближає нашу перемогу. Яким би сильним не був ворог, а цілий народ йому не перемогти! Слава Україні!

Відео - Умань-стрім


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь