За вашу і нашу свободу!

Дата: 26.06.2022 15:54
Кількість переглядів: 301

Фото без опису

26 червня Україна відзначає День кримськотатарського прапора.!

Це загальнонаціональне свято зі вшанування символу корінного народу України, і вже понад 8 років це свято майже неможливо відзначити в Криму через його окупацію російською федерацією.

Кримські татари й українці по всьому світу та на материковій частині України сьогодні піднімають блакитний стяг із золотою тамгою — національний символ кримських татар. Блакитний колір у тюркських народів означає свободу, силу, чесність і чистоту, суцільна блакить полотна є символом єднання, а золота тамга — родовий знак Ґіреїв, правлячої династії Кримського ханства.

Прапор кримських татар був затверджений першим Курултаєм після падіння російської імперії у 1917 році, на ці збори приїздила зокрема й еліта Української Народної Республіки. Згодом, після десятиліть репресій, депортації та повернення на батьківщину, був поновлений і прийнятий як національний другим Курултаєм аж у 1991 році, 26 червня — саме ця дата з 2010 року стала Днем вшанування прапору.

Прапор кримських татар — етнічний прапор кримських татар. Являє собою полотнище блакитного кольору, із жовтим гербом (тамгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір — традиційний колір тюркських народів — використовувався ще на стягах Кримського ханства.

4-та сесія 5-го Курултаю затвердила національний прапор кримських татар:

«Вважати національним прапором кримськотатарського народу полотнище блакитного кольору із зображенням в його верхньому кутку біля древка золотого тамги – родового герба кримських ханів. Співвідношення ширини прапора до його довжини 1:2.»

Із ханських часів бере свій початок і зображений на прапорі герб — тарак-тамга, що є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства. Вважається, що першим цей символ почав використовувати засновник Кримського ханства Хаджі I Ґерай.

Однак із 26 лютого 2014 року кримськотатарський стяг став не просто символом корінного народу України — це символ боротьби та спротиву окупації Криму. Того дня площу під Кримським парламентом заполонили державний та кримськотарський прапори.

Багато активістів в окупованому Криму напередодні 26 червня отримують від фсб рф «застереження» щодо несанкціонованих зібрань. По суті, ці «застереження» є погрозами, щоб не допустити будь-яких заходів зі вшанування кримськотатарського прапора: людям загрожують звинуваченням в екстремізмі. Правозахисники повідомляють, що цього тижня понад 50 активістів в окупованому Криму отримали такі попередження від фсб.

Упродовж століть кримські татари й українці жили пліч-о-пліч, разом билися з ворогами, наша національна символіка й етнічна самосвідомість піддавалися репресіям з боку як російської імперії, так і радянської влади. Саме з народженням вільної України, у рік проголошення незалежності нашої держави кримськотатарський прапор знову міг вільно майоріти на флагштоках. Історія повториться, адже щодня Україна наближає деокупацію Кримського півострова.

Урочисті заходи зі вшанування кримськотатарського прапора проходять під гаслом «Два прапори - одна країна». Уже 8 років ми виборюємо своє право на свободу, демократичне суспільство та європейське майбутнє. Представництво закликає підняти сьогодні поряд із державним також кримськотатарський прапор: на будівлях обласних адміністрацій, місцевого самоврядування, на кораблях і на фронті.

Із Днем кримськотатарського прапора!

???????? Крим - це Україна! Україна переможе!

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь