29 вересня - День пам’яті жертв Бабиного Яру

Дата: 29.09.2022 12:58
Кількість переглядів: 288

Фото без описуСьогодні, 29 вересня, День пам’яті жертв Бабиного Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту.

Вісімдесят один рік тому, 29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл гітлерівцями беззбройного цивільного населення.

За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, відповідно з історичними свідченнями, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел відомо, що впродовж 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник.

Загалом під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення за етнічною ознакою — євреїв та циган,  радянських військовополонених, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів (переважно членів ОУН-м), заручників, психічнохворих, «саботажників» і порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі "вищої раси", яка будувала свій "арійський мир".

Урочище Бабин Яр у Києві, можливо, найбільш жахливий, але далеко не єдиний символ Голокосту в Україні. Масові страти людей за національною, етнічною, расовою, культурною, релігійною та класовою ознаками проводилися тоталітарними режимами у минулому столітті на всій території України. І попри те, що радянський режим замовчував або спотворював  факти про жертв трагедії і звірства тоталітарних систем в інших місцях України, український народ пам’ятає ті страшні часи і застерігає всю світову спільноту щодо неприпустимості повторення подібного.

Всі ми думали, що такі жахи залишилися у XX сторіччі і ніколи не повторяться. Але бачимо, що знову з'явився кривавий диктатор, який знову йде шляхом геноциду та знищення.

Сьогодні  рашисти, наслідуючи нацистів, заявляють про «розв’язання  українського питання» подібно до гітлерівського «розв’язання  єврейського питання», а вигаданий у російській федерації «антифашизм» став прямою загрозою для всіх жителів України. Жорстокі масові вбивства людей рашистами, вчинювані ними фізичні і моральні тортури, намагання спалити тіла, щоб приховати свої злочини, як свого часу робили нацисти, вражають усю світову спільноту.

Але ми твердо знаємо: на злочинців чекає невідворотнє покарання, ганьба та вічна зневага. Як було після Другої світової, так буде і зараз.

Вічна пам'ять жертвам трагедії Бабиного Яру.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь