Пам’ять про них робить нас непереможними сьогодні

Дата: 26.11.2022 09:50
Кількість переглядів: 301

Голодомор – страшна трагічна сторінка історії Українського народу, тернистий шлях, ідучи яким, не кожна нація може вижити. Він і до сьогодні поколює в серці болючими спогадами. Це біль, який не здатні заглушити роки…

Зумисно створений сталінським режимом голод убив мільйони українців. Пережиті жахіття залишили глибоку душевну рану не в одному поколінні українців. Не обійшла жахлива трагедія й Уманщину. За даними Книги Пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років в Уманському районі загинуло понад 14 тисяч жителів.

Кожного року у четверту суботу листопада Україна віддає дань пам’яті закатованим жертвам голодоморів, організованих комуністичним режимом. Запалюючи на підвіконні свічку пам’яті, у глибокій скорботі схиляємо голови  за тими, хто загинув голодною смертю у страшних муках.

Цього року ми вшановуватимемо жертв сталінського голодного геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України. Майже дев’ять місяців героїчного спротиву засвідчили, що росія має на меті знищити українську ідентичність, культуру, мову, націю як таку. Для цього окупанти вбивають і депортують українців, руйнують міста, спалюють українські книжки. Росія намагається зламати волю українців, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал.

Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють, щопам’ять про минулі трагічні події надзвичайно важлива.Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Побутує міф про відсутність спротиву українських селян більшовицьким грабіжникам напередодні та під час Голодомору. Але  навіть у ті страшні часи тисячі українців боролися проти сталінського голодного терору, відстоювали своє право на свободу та життя.

Центром опору більшовицькій політиці колективізації та форсованої індустріалізації стало українське село. Голодуючі селяни нападали на зерносховища, де зберігалось відібране у них зерно, саботували роботу колгоспів, а з посиленням свавілля та викликаного ним голоду, взялися за зброю.У 1932 році було зафіксовано понад 1000 актів збройного спротиву тоталітарному режиму. 

Стихійний спротив став основою звинувачень у підготовці навесні 1933 року повстання в Україні. Це було використано сталінською владою як виправдання масового вбивства голодом. Режим боявся, що український спротив призведе до його падіння. Тому диктатор завдав страшного удару українцям, штучно організувавши голод.

Згадуючи мільйони жертв цього страшного злочину, слід особливо пом’янути тих, хто до останнього чинив спротив. Не забуваймо всіх, хто воскрешав своєю смертю дух до перемоги. Пам’ять про них робить нас непереможними сьогодні.

У нинішній війні росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932-1933 років – геноцид Українського народу. Вона використовує схожі інструменти підкорення та інформаційні технології.

Росія знову розраховує на атмосферу байдужості Європи та світу, силу страху перед своєю воєнною міццю та намагається створити паралельну штучну інформаційну реальність, далеку від дійсності.

Проте, сьогодні Україна і світ – інші. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову та дипломатичну допомогу. І найголовніше – згуртованість українського народу. Тому ми вистоїмо й переможемо. Слава Україні!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь