Уманщина вшанувала пам’ять жертв Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2018 17:48
Кількість переглядів: 1080

Тривогою та болем наповнені звуки навколо – за нашу землю, яку зрошують смертоносні кислотні дощі, за отруєні хімічними відходами ріки, за небо з озоновими дірами, за вирубані ліси, за майбутнє життя. Та найболючішими нотками у цій симфонії горя звучать голоси Чорнобиля, катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках.

Скільки б літ не минуло, трагічна дата 26 квітня 1986 року завжди викликатиме у серцях і душах людей постійну тривогу, адже приборкати цю страшну трагедію вдалося за рахунок життя і здоров’я  ліквідаторів, багатьох з яких вже немає поруч з нами. Час не загоїв чорнобильських ран, не стер з пам’яті важких і героїчних подій, імен мужніх добровольців-пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків.

Минув 32 рік з моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У цей пам’ятний для нашого народу день на території села Піківець відбувся загальнорайонний мітинг-реквієм. На захід завітали представники районної влади на чолі з головою Уманської районної державної адміністрації Євгенієм Данченком та головою Уманської районної ради Оксаною Супрунець. Також у заході взяли участь сільський голова Паланської об’єднаної територіальної громади Петро Кучеренко, депутат Черкаської обласної ради Валентин Судакевич, голова районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Петро Сорока, помічник народного депутата України Антона Яценка Катерина Терещенко, голова районної організації ветеранів війни та праці Анатолій Дем’янчук, сільський голова села Піківець Василь Тарасенко, сільські, селищний голови інших населених пунктів району, працівники районної державної адміністрації та районної ради, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, мешканці району, представники засобів масової інформації.

Вшановуючи пам’ять тих, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів та яких сьогодні вже немає з нами, усі присутні скорботно схилили голови у хвилині мовчання. Далі учасники мітингу урочисто поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля».

Звертаючись до присутніх, голова районної державної адміністрації Євгеній Данченко наголосив, що події, які сталися 32 роки тому на берегах Прип’яті, не мають терміну давності, адже в серцях тисяч жителів Уманщини, мільйонів жителів України і досі звучить відлуння тих трагічних подій.

Фото без опису

«Ми не маємо права забувати про самопожертву героїв, які пройшли через усі кола ядерного пекла задля збереження життя і здоров’я прийдешніх поколінь. Ми зобовязані з року в рік пам’ятати про цей страшний, але повчальний урок, та докласти всіх зусиль, щоб більше не допускати подібних катастроф.

Шановні ліквідатори, їхні рідні та близькі! Висловлюємо вам глибоку пошану і вдячність. Нехай в ваших родинах завжди панує злагода та затишок. Зичу всім вам мирного неба, міцного здоров'я, добробуту та успіхів у щоденних добрих справах», – зазначив у своєму виступі очільник району.

За патріотизм, самовідданість і високий професіоналізм, проявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, віддане служіння Батьківщині та з нагоди Дня Чорнобильської трагедії почесними грамотами районної державної адміністрації та грошовими преміями були нагороджені Олексій Черноус . Вільшана Слобідка); Олександр Лященко (с. Дмитрушки) та Леонід Цимбал (с. Доброводи).

Окрім того, ліквідаторам-іменинникам владою району вручені ордени «Чорнобильський Хрест» – відзнаки Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», а саме: Володимиру Бондаренку (с. Дмитрушки); Сергію Костенюку (с. Ладижинка) та Анатолію Смазі (м. Умань).

Гордо лунали прізвища нагороджених, які отримали медалі «Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС» Василь Куцовол (с. Краснопілка); Олександр Світовий (м. Умань); Дмитро Тяжченко (с. Вільшана Слобідка); Віктор Герасименко (с. Гереженівка); Володимир Лишаєватенко (с. Полянецьке); Анатолій Шелест (с. Ропотуха); Іван Устенко (м. Умань); Іван Вішталенко (с. Косенівка); Віктор Дудник (смт Бабанка); Василь Беженар (м. Умань).

Матеріальна допомога ліквідаторам була надана від депутатів Черкаської обласної ради Валентина Судакевича та Олега Баштана. А головою Уманської районної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Петром Сорокою була вручена медаль «За благодійність» – керівнику ПП «Рогова» Дмитру Однокінному.

Водночас, за надану матеріальну допомогу Ладижинській дитячій музичній школі від сектору культури Уманської райдержадміністрації була оголошена подяка ліквідатору наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Сергію Костенюку.

У ході мітингу хореографічний ансамбль «Драйв» Дмитрушківської ЗОШ I-III ст. (кер. Байда В.П.) виконав хореографічну композицію «Чорнобильська біда», а учні Дмитрушківської ЗОШ продекламували вірші. Проникливі тематичні виступи викликали в серцях присутніх тужливі почуття.

 Поминальну панахиду за спокій душ усіх жертв Чорнобиля відслужив отець-настоятель Свято-Михайлівської парафії с. Піківець отець Миколай.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь