Питання утримання доріг в зимовий період перебуває під контролем районної влади

Дата: 06.12.2017 18:25
Кількість переглядів: 2280

Фото без опису

5 грудня на базі Родниківської ЗОШ I-III ступенів ім. Т. Г. Шевченка під головуванням голови районної державної адміністрації Євгенія Данченка проведено спільну з районною радою робочу нараду з сільськими (селищним) головами та головою Паланської ОТГ з питання утримання доріг місцевого значення та доріг комунальної власності в зимовий період.

Участь у даному заході взяли голова районної ради Оксана Супрунець, начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Алла Кодолова, начальник філії «Уманський райавтодор» Володимир Дідура, начальник філії «Уманське ДЕД» Валерій Штангей, начальник сектору Уманського відділення поліції Уманського відділу поліції Головного управління Національної поліції України Ігор Козаченко, завідуюча районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Світова, головний лікар комунального закладу «Уманський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Уманської районної ради Олександр Новаківський, сільські, селищний голови, голова Паланської ОТГ, працівники райдержадміністрації та районної ради.

Перш ніж перейти до розгляду питань порядку денного наради очільники району привітали лідерів волонтерських організацій – Ольгу Ситник та Володимира Якименка з нагоди Міжнародного дня волонтера та подякували їм за благодійну громадську турботу та підтримку учасників АТО.

По головному питанню порядку денного поінформувала начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Алла Кодолова. Вона зазначила, що з 1 січня 2018 року автомобільні дороги місцевого значення переходять у підпорядкування до Черкаської облдержадміністрації. У 2017 році на проведення ремонтних робіт на дорогах комунальної власності (вулиці та дороги населених пунктів) використано коштів у сумі 27 млн. 366 тис. грн, з них на поточні ремонти – 12 млн. 373 тис. грн, на капітальні ремонти – 19 млн. 933 тис. грн.

Зимове утримання доріг комунальної власності являє собою комплекс заходів, які повинні забезпечувати безперебійний і безпечний рух автомобілів. До складу робіт по зимовому утриманню входять наступні види робіт – механізоване снігоочищення, розчищення автомобільних доріг від снігових заметів, боротьба з зимовою слизькістю, прибирання снігових валів з узбіч, вантаження і вивіз снігу в межах населених пунктів, розподілення протиожеледних матеріалів при боротьбі із зимовою слизькістю, регулярне очищення від снігу та льоду елементів облаштування (у тому числі автобусних зупинок, павільйонів, майданчиків відпочинку, огороджень та інших об'єктів), а також інші роботи.

Алла Євгенівна відмітила Бабанську селищну раду, Антонівську, Аполянську, Берестівецьку, Гереженівську, Городницьку, Гродзівську, Громівську, Дубівську, Іванівську, Затишанську, Коржовокутську, Коржовослобідську, Косенівську, Кочержинську, Ладижинську, Паланську, Піківецьку, Полянецьку, Родниківську, Степківську, Томашівську, Черповодівську, Юрківську сільські ради, які відповідально віднеслися до питання закупівлі посипного матеріалу. Загалом 24 сільськими радами заготовлено 153,4 т посипного матеріалу, 5 сільських рад передбачили кошти на придбання посипного матеріалу на суму 44 тис. грн, 8 сільських рад будуть використовувати мучку та шлак, наявний на території населеного пункту.

Що стосується заключення договорів на проведення робіт з розчистки доріг у зимовий період, то майже у всіх сільських радах існує усна домовленість з сільськогосподарськими підприємствами на проведення цих робіт.

Співдоповідачами з цього питання були помічник народного депутата Антона Яценка Ірина Плетньова, начальник філії «Уманський райавтодор» Володимир Дідура, начальник філії «Уманське ДЕД» Валерій Штангей та начальник сектору Уманського відділення поліції Уманського відділу поліції Головного управління Національної поліції України Ігор Козаченко.

Зокрема, Ірина Плетньова поінформувала присутніх про залучення коштів державного бюджету на ремонт доріг. Протягом 2017 року на ремонт доріг було використано 70 млн 170 тис. 507 грн митних коштів, за рахунок яких відремонтовано 17 доріг, однак не в повному обсязі, а ділянками. Поряд з цим були залучені кошти державного бюджету на ремонт дороги «Стрий – Тернопіль – Знам’янка» на Вінницьку трасу.

Начальник філії «Уманський райавтодор» Володимир Дідура доповів, що на сьогоднішній день у філії працюють 32 особи, автопарк – застарілий. Поряд з цим, майже 99% доріг державного значення потребують ремонту.

На даний час у підприємстві нараховується 5 автомобілів-розкидачів, 3 трактори, є в наявності лише 250 літрів дизельного палива, від 400 до 500 літрів бензину, 1500 т посипного матеріалу (по плану має бути 2600 т).

Відповідно до Регламенту готовності філії до зими, пріоритетними у розчистці доріг для підприємства є дороги державного значення, а саме: «Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка» (26 км), «Золотоноша – Умань», «Бершадь – Умань», «Сушківка – Перегонівка» і «Колодисте – Одеса – Ананьїв» (дорога регіонального значення).

Звертаючись до сільських (селищного) голів, Володимир Миколайович наголосив на тому, що для забезпечення посипним матеріалом населені пункти району бажаним є укладання договорів з дорожньою службою.

Начальник філії «Уманське ДЕД» Валерій Штангей надав інформацію про те, які дороги перебувають у їх обслуговуванні та які мають можливості. Філія налічує 127 чоловік та обслуговує дороги державного значення (М-05; М-12 «Київ – Одеса» і «Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка). Поділено «Уманське ДЕД» на 5 ДРП. На даний момент посипним матеріалом забезпечені на 80% (2000 т). Техніка працює в розрізі траси «Київ-Одеса». Обслуговувати район можливості немає, однак в екстрених ситуаціях готові до співпраці.

Начальник сектору Уманського відділення поліції Уманського відділу поліції Головного управління Національної поліції України Ігор Козаченко зазначив, що, як показує практика минулих років, найбільше проблем щодо утримання доріг в зимовий період не з дорожніми службами, а з дорогами, що перебувають у комунальній власності сільських (селищної) рад району. Сільським радам необхідно укладати письмові, а не усні договори з сільськогосподарськими підприємствами.

Окрім цього, Ігор Володимирович акцентував увагу присутніх сільських голів на тому, що вони являються відповідальними за утримання вулично-шляхової мережі у своєму населеному пункті. Згідно чинного законодавства незадовільне утримання доріг несе за собою адміністративну відповідальність.

У ході наради також були заслухані доповіді сільських голів району та голови Паланської ОТГ щодо готовності доріг комунальної власності до їх утримання в зимовий період.

Голова районної ради Оксана Супрунець зазначила, що дане питання є надзвичайно актуальним. Сьогодні кожен повинен виставити пріоритети: по-перше, це проїзд шкільного автобуса, по-друге, проїзд шляху автобуса, який доставляє людей з населеного пункту до міста Умань, і далі – забезпечувати розчищення доріг на всіх інших шляхах.

По питанню підготовки шкільних автобусів до перевезення дітей доповіла завідуюча районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Ірина Світова. На даний час на території району перевезення дітей здійснюють 16 шкільних автобусів. З 1 вересня поточного року підвозом охоплено 536 дітей та 51 педагогічний працівник. Усі автобуси пройшли технічне обслуговування. Для перевезення учнів до місця навчання та додому розроблені спеціальні маршрути, які затверджені відділом освіти, молоді та спорту та Уманським відділенням поліції.

На завершення голова райдержадміністрації Євгеній Данченко наголосив на неухильному виконанні заходів забезпечення належного утримання доріг під час зимового періоду задля безпеки громадян.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь