Станьмо ангелами Землі

Дата: 25.04.2018 08:36
Кількість переглядів: 2127

Людина і природа… Філософи, поети, художники усіх часів і народів віддали данину цій вічній і актуальній темі.

Фото без описуТа ніколи вона не стояла так гостро, як у наші дні, коли загроза екологічної кризи, а може й катастрофи, нависла над людством, і проблема екологізації матеріальної і духовної діяльності людини стала життєвою необхідністю.

 Щороку в третю суботу квітня відзначається Український день довкілля. Це свято з'явилося завдяки підписанню спеціального президентського указу в 1999 році.  Поява цього свята пов'язана не з подіями в самій Україні, а з проведенням Стокгольмської конференції. Саме на річницю цієї події і була призначена дата свята. Конференція, що відбулася в Стокгольмі, зіграла вирішальну роль в глобальному екологічному русі.

22 квітня – Міжнародний день Землі, свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих щедрот і природних ресурсів, якими наділила нас природа.

 

Щоб берегти землю, природу,

Треба її полюбити,

Щоб полюбити, треба пізнати.

Пізнавши - неможливо не полюбити.

                                            М. Пришвін

Саме 22 квітня 1961 року Юрій Гагарін першим побачив Землю з космосу і вигукнув: «Яка красива наша Земля! Окутана тонким блакитним серпанком атмосфери, як коштовний діамант, сяє вона на фоні чорного вакууму Космосу».

Згодом 12 американських школярів запропонували відзначити 22 квітня День Землі. Земляни підтримали цю природоохоронну акцію. А з 1991 року цей день відзначає і Україна.

Наше спільне щастя – жити на планеті Земля, у цьому дивосвіті природи, спілкуватися з нею. Краса природи не може не бентежити душу.

Однією з найактуальніших проблем сучасності є взаємодія людини з природою. Важливим аспектом у вирішенні проблеми збереження природних ресурсів є освіта людей в області навколишнього середовища, екологічне виховання, а особливо підростаючого покоління. Тому, в рамках тижневика екологічних знань,  працівники бібліотек Уманщини  проводили  екопросвітницьку роботу серед населення, різними формами і методами бібліотечної роботи пробуджували у читачів розкриття багатогранних цінностей природи, екологічного світогляду.

В районній бібліотеці та сільських бібліотеках- філіях проводились години екології, години екобезпеки «Дихає природа нашими гріхами», еко- вітальні «Нехай земля квітує всюди - природу збережемо, люди», екологічний лікнеп «Горнись до природи – не матимеш пригоди», в ході яких користувачі дізналися про велич і красу нашої рідної землі, про все, що росте і квітує на ній. Дійшли висновку, що саме від нас залежить затишок і чарівність, безпечність і надійність життя на землі.

З метою ознайомлення дітей з різноманіттям природи  в цікавій формі, спонукання до вивчення рослинного та тваринного світу, привернення уваги до необхідності шанобливого ставлення, збереження, охорони навколишнього природного середовища у районній бібліотеці для дітей  до Міжнародного дня Землі було проведено еко - квест «Станьмо ангелами Землі».  В ігровій формі бібліотекарі  намагались привернути увагу читачів до знань про навколишнє середовище, сформувати у них екологічну  культуру, віру в свої сили та сприяти виробленню активної життєвої позиції.

Учасники квесту пройшли маршрут, який складався з шести контрольних пунктів: «Дитяча бібліотека», «Бібліотека для дорослих», «Екозвалище», «Сквер», «Квіткова алея», «Інтернет – центр районної бібліотеки». На кожному КП їх чекав агент з завданням, які діти виконували, щоб пройти від пункту до пункту. Завдання були різноманітні: квестери  розгадували кросворди і ребуси, відгадували загадки, досліджували якість води, набраної з річки, з криниці, з водопровідного крану та дистильованої води.

В інтернет – центрі районної бібліотеки діти віртуально побували в заповідних місцях нашої країни, відвідали водоймища, які знаходяться на території України і волають про допомогу.

Задовольнити природний потяг дітей до пізнання чарівного світу довкілля допоможуть книги, тому в бібліотеці читачі  мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою «Екологія краю: тривоги й надії» та обрати книги за вподобаннями.

Корисно знати!

Земля – унікальна планета Сонячної системи тому, що на ній існує життя завдяки таким сприятливим умовам:

- Велика маса землі, достатня для утримання навколо себе захисного шару атмосфери;

 - Сильне магнітне поле, що захищає земних жителів від згубної дії космічної радіації;

- Наявність великої кількості води та інші фактори.

Кожну годину на нашій планеті: - 1700 арків продуктивної землі стає пустелею;

 - близько 2000 дітей помирає з голоду;

 - 55осіб отруюються й гинуть від різних хімічних речовин;

- 1000 осіб умирають й гинуть від отруєння водою;

- 2000 тон кислотних дощів випадає у Північній півкулі;

- 5 – 6 видів тваринного чи рослинного світу зникають

Хто винен?

Відповідь одна - людина.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь