Досягнення і перспективи медицини Уманщини

Дата: 17.01.2018 08:41
Кількість переглядів: 1279

Актуальним питанням сьогодення, яке стосується кожного з нас, є медична реформа. Саме в найближчі роки буде визначено, як зміниться мережа закладів охорони здоров'я в усій Україні, які лікарні розширять свої послуги, перепрофілюються, а які, можливо, зовсім зникнуть з карти.

До цих змін в Уманському районі готуються уже давно,  впроваджуючи різноманітні проекти для підвищення якості надання медичних послуг нашим жителям. Аби оцінити уже зроблене та визначити перспективи на майбутнє, 16 січня в актовій залі рай лікарні  зібралися на спільному засіданні голова районної державної адміністрації Євгеній Данченко, голова районної ради Оксана Супрунець, президія та постійні комісії районної ради з питань бюджету, фінансів та комунальної власності та з питань освіти, культури, спорту, охорони здоров’я та соціального захисту населення, сільські голови, медичні працівники, засоби масової інформації.

Керівники району зазначили, що в пріоритеті роботи районної влади на 2018 рік – саме медицина. Насамперед, це пов’язано з її реформуванням, адже наша центральна районна лікарня повинна зайняти своє достойне місце в оновленій системі охорони здоров’я.

Фото без опису

Головний лікар Уманської ЦРЛ Інна Добрянська повідомила, що діяльність закладу у 2017 році була спрямована на втілення в життя медичних програм, які передбачають здійснення заходів щодо поліпшення стану здоров’я населення, зниження рівнів захворюваності, інвалідності та смертності, забезпечення функціонування галузі в сучасних економічних умовах, раціональну та ефективну організацію медичного забезпечення населення, задоволення його потреб в медичній допомозі та охороні здоров’я, створення умов щодо формування здорового способу життя.

Протягом 2017 року для Уманської центральної районної лікарні з місцевого бюджету виділені кошти на загальну суму  близько 8 млн грн. В тому числі, на придбання медичного обладнання – майже 2, 7 млн грн, за які придбано апарат штучної вентиляції легень, комплекс електронейроміографічний комп’ютерний, модуль електронейроміографічний комп’ютерний, холтер ЕКГ, помпа іригаційна, універсальна стоматологічна установка (2 шт.), лампа операційна безтіньова, система постійного моніторингу глюкози в крові, відеоколоноскоп, автоматичний рефрактокератометр, стерилізатор повітряний (2 шт.), відсмоктувач медичний (2 шт.), діатермокоагулятор, дозатор шприцевий електричний, коагулометр, ліжка функціональні (6 шт.), обладнання для скринінгового центру «Здоров’я жінки».

В листопаді місяці затверджена проектно-кошторисна документація на проведення ремонтних робіт в головному корпусі Уманської ЦРЛ для влаштування ангіографічного відділення. У 2018 році заплановано провести капітальний ремонт приміщення для розміщення відділення, а також очікуємо на виділення ангіографа для Уманської ЦРЛ відповідно постанови Кабінету Міністрів України.

Завершені ремонтні роботи приміщень поліклінічного відділення ЦРЛ для розміщення скринінгового центру «Здоров’я жінки», який розпочне свою роботу з січня 2018 року.

Серед головних цілей та завдань розвитку лікарні на 2018 рік Інна Іванівна назвала поліпшення матеріально-технічної бази,  автономізацію закладу, в т. ч. його інформатизація, розширення сфер надання медичних послуг (створення відділення ангіографії).

Головний лікар зауважила, що увагу було зосереджено на придбанні такого обладнання, якого немає в інших районах Черкаської області. Завдяки цьому уже сьогодні районну лікарню можна назвати госпітальним округом. Адже на всі найскладніші процедури з сусідніх районів їдуть саме сюди.

14 листопада на сесії районної ради затверджені представники для делегування до Госпітальної ради – завідувач травматологічним відділенням Уманської ЦРЛ, депутат обласної ради Судакевич Валентин Григорович та голова спілки аграріїв Уманського району, керівник ТОВ «Прометей» с. Аполянка Мальченко Володимир Петрович.

Якщо до активної фази реформування вторинної ланки охорони здоров’я ще є достатньо часу – щонайменше до 2019 року, то реформа первинної уже стартувала з початку 2018-го. На даному етапі буде введено в дію державний гарантований пакет медичної допомоги на всіх рівнях. У галузі фінансування медицини здійснюватиметься поступовий перехід на договірні відносини між медичними закладами або лікарями-ФОПами та Національною службою здоров’я України, яка також має бути утворена до квітня. Цей процес має завершитися до 2020 року.

Першочергові кроки у реалізації реформи в нашому районі озвучив головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Новаківський. Зокрема, це автономізація центру ПМСД, інформатизація його роботи, покращення матеріально-технічної бази закладів, забезпечення ліками та виробами медичного призначення, розвиток інфраструктури та поліпшення кадрового забезпечення.

Найближчі плани щодо розвитку інфраструктури – це завершення ремонтних робіт в Уманській АЗПСМ, АЗПСМ смт Бабанка, фельдшерському пункті с. Кочубіївка, ФАП с. Краснопілка, адміністративному корпусі центру ПМСД, закупівля меблів в ФАП с. Городецьке та АЗПСМ с. Сушківка.

Також Олександр Борисович повідомив, що роботу  центру ПМСД у 2017 році забезпечували: 21 лікар, з яких вищу кваліфікаційну категорію мають 4, першу – 9, другу – 4, 4 лікарі спеціалісти та 1 лікар-інтерн. На засадах загальної практики – сімейної медицини в районі працювало 14 лікарів. Доукомплектування фізичними особами – сімейними лікарями потребують амбулаторії ЗПСМ сіл Іванівка, Колодисте, Родниківка, Юрківка, Дубова.

У 2017 році медичні працівники надавали первинну медико-санітарну допомогу всім категоріям населення, здійснювали профілактику та контролювали  лікування соціально-небезпечних хвороб, в першу чергу, таких як туберкульоз, ВІЛ/СНІД та ін. Робота медзакладів первинної ланки  була спрямована на своєчасне виявлення та лікування хвороб серцево-судинної системи, онкологічних захворювань, цукрового діабету та ін., формування груп ризику та своєчасну корекцію станів «передхвороби», особливо соціально-активної частини населення (діти, молодь, населення працездатного віку).

Окрім того, забезпечувалося охоплення профілактичним обстеженням жіночого населення (більше 70%), здійснювалася робота щодо санаторно-курортного оздоровлення дітей, забезпечувалося першочергове направлення на санаторно-курортне оздоровлення дітей пільгових категорій.

У минулому році вдалося значно покращити матеріально-технічну базу. Було придбано медичного обладнання і предметів довгострокового використання на загальну  суму  550 100 грн (260 тис. грн – районний бюджет, 111 900 грн – благодійні внески, 178 200 грн – субвенційні кошти сільських рад), а саме:

– автомобіль марки «Равон» для АЗПСМ с. Юрківка;

 – автоматичний гематологічний аналізатор для АЗПСМ с. Бабанка;

– електрокардіограф в АЗПСМ с. Дмитрушки;

– комп’ютери персональні для Уманської АЗПСМ 1 шт., центру ПМСД – 2 шт., ФАП с. Громи  – 1 шт.,  ФП с. Фурманка – 1 шт.;

– ноутбуки для АЗПСМ с. Ладижика та ФАП с. Текуча;

– багатофункціональний пристрій у ФАП с. Текуча та с. Громи, Уманську АЗПСМ та АЗПСМ смт Бабанка і с. Ладижинка;

– котел твердопаливний у ФП с. Посухівка.

Почуту інформацію учасники засідання детально обговорили. Зокрема, депутат районної ради Борис Пахолюк ініціював облаштування стоматологічного кабінету в амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Дубова, адже для даного села з районного бюджету були виділені кошти та придбано стоматологічну установку, а також має бажання працювати в даному селі і лікар-стоматолог за сумісництвом. Тож на засіданні було обговорено та погоджено з 25 січня поточного року розпочати ремонтні роботи в амбулаторії с. Дубова для облаштування стоматологічного кабінету.

У підсумку голова райдержадміністрації Євгеній Данченко наголосив, що всі намічені перспективні плани розвитку медицини району вдасться реалізувати лише завдяки спільній праці районної влади, сільських голів, представників бізнесу.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь