24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 23.03.2018 10:04
Кількість переглядів: 754

Останні 30-35 років туберкульоз має тенденцію до стрімкого зростання як в нашій країні, так і у всьому світі. Відсутність належної уваги до цієї загрозливої хвороби на тлі соціально-економічної кризи в країні є однією з причин збільшення захворюваності на туберкульоз та смертності від цієї недуги.

Фото без описуВ 1995 році в Україні зареєстровано епідемію туберкульозу.  Для привернення уваги громадськості до цієї недуги ВООЗ в 1996 році запровадила Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Основою цих днів є проведення санітарно-освітньої роботи серед населення і залучення урядів країн до боротьби з туберкульозом.

В 2017 рік в Уманському районі вперше захворіло на  активний туберкульоз 23 особи , із них 22 дорослих та 1 дитина до 14 років, в тому числі 19 випадків туберкульозу легенів, з розпадом легеневої тканини 12 та з  бактеріовиділенням виявлено 16 хворих, та 4 випадки поза легеневого туберкульозу. Померло від туберкульозу 10 осіб, в порівнянні з 2016 роком захворюваність в районі збільшилась на 8 %, а смертність зросла на 2.5% .

Викликає насторогу різке збільшення відсотку хіміорезистентного туберкульозу, на протязі 2017 року проліковано 17 хворих з хіміорезистентним туберкульозом, в 2017 році виявлено 12 хворих на хіміорезистентний туберкульоз .

Ще однією складовою сучасної епідемії туберкульозу є туберкульоз у поєднанні з ВІЛ-інфекцією, оскільки діагностування туберкульозу і ВІЛ-інфекції є неодмінним переходом ВІЛ-інфікування у хворобу СНІД.

Вагомою аргументацією для населення щодо здійснення протитуберкульозних профілактичних заходів можуть бути знання про збитки для держави і хворого, які наносить туберкульоз.

Туберкульоз може  уражати будь-які органи, проте найчастіше зустрічається туберкульоз легенів, тому населення  повинно знати основні ознаки туберкульозу: перше – кашель, що триває більше, ніж 3 тижні; друге – незначне підвищення температури тіла протягом 7 днів і більше, задишка, болі в грудній клітці, постійна стомлюваність, втрата апетиту, безпричинна втрата ваги;  підвищення потовиділення, особливо вночі; домішки крові в мокроті при кашлі.

Для раннього виявлення туберкульозу велике значення має щорічне флюорографічне обстеження дорослих та туберкулінодіагностика у дітей. Флюорографічне обстеження у дорослих сприяє виявленню туберкульозу на ранніх стадіях, що дає більше можливості для повного виліковування або виліковування з найменшою кількістю залишкових змін.

В Уманському районі в 2017 році із 19 хворих на туберкульоз легень  виявлено 11 при  проходженні флюорографії, що становить 58 % від захворілих на туберкульоз легень.  

Туберкульозом найчастіше хворіють асоціальні особи та непрацюючі працездатного віку. Це пов’язано з тим, що вони не проходять флюорографічні обстеження. В 2017 році із 23 хворих  виявлено 19 хворих, які відносяться до осіб з груп ризику по туберкульозу.

Тому кожен громадянин повинен проходити флюорографічне обстеження 1 раз в 2 роки, починаючи з 15-річного віку, декретований контингент та особи з групи ризику по туберкульозу – щорічно.

            Районний фтизіатр       Сушко О.В.    



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь