Артезіанська питна вода для жителів сіл Уманського району

Дата: 07.11.2018 10:43
Кількість переглядів: 1332

На Уманщині гостро стоїть питання з забезпечення населення якісною питною водою. Саме тому воно увійшло до пріоритетних напрямків Стратегії розвитку Уманського району до 2020 року, прийняття якої ініціював ще у 2017 році голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко.

В рамках Стратегії та з метою участі у конкурсі проектів, які фінансуватимуться з Державного фонду регіонального розвитку у 2018 році, райдержадміністрацією було зареєстровано на он-лайн платформі Мінрегіону України дев’ять проектів. В результаті три із них пройшли конкурсний відбір, а саме це будівництво напірного водогону вулиць села Гродзеве та села Паланка, будівництво мереж водопостачання від свердловини в с. Краснопілка. За сприяння народного депутата України Антона Яценка на ці проекти з Державного фонду регіонального розвитку було спрямовано 2342,881 тис. грн.

Фото без описуРоботи з реалізації цих проектів уже ідуть. Щоб оглянути хід проведення водогонів, голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко здійснив робочу поїздку в села Гродзеве та Краснопілка.

Як розповів сільський голова села Гродзеве Петро Новицький, ситуація із водопостачанням в них була критичною, тож про проведення водогону мова йшла років десять. Наприкінці 2016 року Уманська райдержадміністрація виділила 150 тис. гривень, а Гродзівська сільська рада – 50 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації. Уже на початку 2017-го приступили безпосередньо до будівництва водогону, який фактично уже завершили в цьому році. Більша частина села уже з водою – це близько 300 будинків, на наступний рік планується друга черга будівництва на меншу частину населеного пункту – 160 будинків.

Окрім коштів Державного фонду регіонального розвитку, проект фінансувався за кошти обласної ради та сільської ради. Небайдужими були і представники місцевого бізнесу: ТОВ «Мікоген-центр», ТОВ «Агровіт», ФГ «Агроцентр Січ», Група компаній «Байс». Загальна вартість робіт на першому етапі будівництва (буріння двох свердловин, побудова насосної станції, установка водонапірної башти, підвід до башти) склала 1 млн 36 тис. грн, другому етапі (прокладання водопроводу по селу) – 1 млн 499 тис. грн.

За допомогу у вирішенні проблем водопостачання по селах Уманського району голова РДА Євгеній Данченко подякував народному депутату України Антону Яценку, спонсорам та підряднику, який виконує роботи, - ФОП О. М. Білий.

У Краснопілці водогін був уже давно, щоправда – лише у центральній частині. Усі інші в селі потерпали, адже тут скрутно навіть з криничною водою, а де є – вона непридатна. Тому більшість людей підвозили собі воду. Про це під час бесіди з очільником району Євгенієм Данченком розповів сільський голова Краснопілки Петро Семенюк. Завершити прокладання основної труби планують за декілька тижнів, потім – підключення споживачів. Вартість робіт складає 1283,714 тис. грн, з них кошти ДФРР –  572,980 тис. грн, місцевий бюджет – 755,340 тис. грн.

Поспілкувався Євгеній Данченко і з жителями Краснопілки. Для них проведення водогону в селі – давня мрія. Зокрема, Людмила Грицик коментує: «Тепер ми зможемо мати вбиральню у хаті, ванну, підключити сучасні пральні машинки, гарячу воду. Дуже дякуємо, що віднайшли можливість провести водогін. Людям потрібна була хороша питна вода, бо в криницях вона непридатна для пиття. Ми маємо в селі скрізь електроенергію, гарне освітлення, газ, асфальтуються вулиці. Впевнена, незабаром Краснопілка стане найкращим селом в області».

«Дійсно, централізоване водопостачання – це один із кроків підвищення якості життя на селі і загалом його розвитку», – додав голова РДА Євгеній Данченко.

До речі, райдержадміністрація уже подала на конкурс проектів, які фінансуватимуться з Державного фонду регіонального розвитку у 2019 році, 7 проектів розвитку:

- реконструкція нежитлової будівлі (школи) під Будинок школяра та молоді з приміщеннями для тимчасового проживання в с. Родниківка;

- будівництво вуличного напірного водогону вулиць села Ропотуха;

- будівництво артезіанської свердловини та водонапірної вежі для господарсько-питного забезпечення села Ропотуха;

- будівництво мереж водопостачання в с. Родниківка;

- будівництво каналізаційних мереж в с. Родниківка;

- реконструкція водопровідних мереж в с. Ладижинка;

- придбання медичного обладнання для приймально-діагностичного відділення Уманської ЦРЛ.

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь