Позитивні зрушення в районі – під силу кожному, хто цього прагне

Дата: 11.04.2018 11:19
Кількість переглядів: 876

Голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко провів розширену нараду з сільськими головами району з ряду актуальних питань. Серед них – про декларування одноосібних користувачів землею за 2017 рік, встановлення ставок орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, підготовки проектів державного фонду регіонального розвитку.

Фото без описуУчасть у засіданні взяла голова районної ради Оксана Супрунець, начальник Уманської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області Володимир Сліпченко, головний лікар Уманської ЦРЛ Інна Добрянська, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.

За даними Уманської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області, у 2017 році в районі одноосібниками оброблялось 15085,6 га ріллі. За умови декларування їх доходів на рівні 6 % від нормативно-грошової оцінки землі надходження податку на доходи фізичних осіб у 2018 році до бюджету району склало б  6,3 мільйона гривень. Станом на 29.03.2018 декларації за 2017 рік подали 1024 громадян – одноосібників, якими обробляється 3917,1 га ріллі (або 26 % від загальної площі в обробітку одноосібників). Вони показали 9092,4 тис. грн доходу, нараховано 1636,6 тис. грн ПДФО.

Такі показники – лише третина від необхідного, але і це, як зазначив Володимир Сліпченко, - результат тривалої клопіткої роботи у взаємодії з сільськими головами, адже декларування одноосібників – утричі більше, ніж у минулому році.

Очільник району Євгеній Данченко закликав сільських голів активізуватися у боротьбі з тіньовими прибутками, які можуть забезпечити значні додаткові надходження до бюджету району.

Є резерви для наповнення і місцевих бюджетів, якими сільських голів закликав скористатися начальник фінансового управління райдержадміністрації Микола Івасюк. А саме – підвищення ставки земельного податку для одноосібників та земель наданих для ведення особистого селянського господарства до рівня 1 % від нормативно-грошової оцінки шляхом внесення відповідних змін до рішення «Про місцеві податки і збори на 2018 рік». Це дасть можливість додатково отримати до сільських бюджетів 1121,4 тис. грн земельного податку.

Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валентина Мовчанюк повідомила, що райдержадміністраціям рекомендовано при укладенні договорів оренди землі на підставі розпоряджень Черкаської облдержадміністрації орендну плату у договорі встановлювати у розмірі, який затвердили сільські, селищні ради, в адміністративних межах яких розташовуються надані в оренду земельні ділянки. Тому сільським радам необхідно прийняти рішення про встановлення ставки плати за землю у формі орендної плати за аналогічним принципом, як встановлювали ставку земельного податку.

За місцеві бюджети далеко не завжди вдається зробити в населених пунктах усе, що необхідно. Але держава надає можливість залучати кошти з Державного фонду регіонального розвитку. Для цього сільським головам необхідно підготувати проект і зареєструвати його на он-лайн платформі Мінрегіону України. Це може бути і будівництво водогону, і ремонт лікарні, і ряд будь-яких інших проектів, головне – аби перспективних. Тож начальник відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Тетяна Солом’яна в черговий раз звернулася до очільників територіальних громад, щоб вони не гаяли часу і готували документи. Також вона повідомила, що наразі з Уманського району зареєстровано 9 проектів регіонального розвитку, що можуть фінансуватися в 2018 році за рахунок коштів ДФРР на загальну суму 16,5 млн грн.

Після обговорення питань порядку денного голова райдержадміністрації Євгеній Данченко підняв дуже важливе питання – стан облаштування приміщення в центральній районній лікарні під ангіографічне відділення. Для цих робіт необхідно близько 6 мільйонів гривень. До сільських рад були направлені звернення щодо співфінансування проекту. Непосильних коштів не вимагалось – усе пропорційно до кількості жителів та головне – до залишків у місцевих бюджетах. У таблиці нижче наведена інформація про те, як сільські ради турбуються про здоров'я і життя свого населення – спрямовані субвенції сільських рад.

Субвенції надані із сільських бюджетів на проведення капітального ремонту ангіографічного відділення ЦРЛ

(станом на 10.04.18)

Сільська рада

Тисяч гривень

Пропозиція

Фактично надано

Родниківська сільська рада

400

100

Ропотуська сільська рада

400

200

Піківецька сільська рада

 

30

Рижавська сільська рада

100

25

Шаринська сільська рада

300

100

Оксанинська сільська рада

 

25

Іванівська сільська рада

200

100

Рогівська сільська рада

50

30

Пугачівська сільська рада

 

10

Полянецька сільська рада

400

200

Ладижинська сільська рада

1000

300

Краснопільська сільська рада

500

500

Дмитрушківська сільська рада

400

 

Фурманська сільська рада

1500

 

 

 

 

Всього

5250

1620

Про важливість ангіографічного відділення нагадала всім присутнім головний лікар ЦРЛ Інна Добрянська. Сьогодні серцево-судинна та судинно-мозкова патологія поширена серед близько 70% населення України, а в близько 60% випадків вона є причиною смерті. Коли стається інсульт чи інфаркт, вкрай необхідно надати якісну медичну допомогу в перші години. Інакше хвороби призведуть до значних ускладнень і навіть смерті. Саме тому є гостра потреба наблизити ці медичні послуги до людей, бо нині на всю Черкаську область є лише один ангіографічний апарат – в обласному центрі. І поїздка в таку далеч може назавжди відібрати в людини шанс на здоров'я й життя.

Також Інна Іванівна спростувала чутки про те, що ангіограф можна придбати значно дешевше, ніж заявлено. Вона зазначила, що менше коштує апарат, який виконує виключно функцію діагностики. Планується ж закупити прилад, який дозволить і лікувати хворих – проводити нейрохірургічні операції. Для закупівлі проводитимуть відкритий тендер, ніяких переплат не буде, - запевнила головний лікар.

Як показала нарада, проблемних питань у районі є чимало. Але усі вирішити реально, якщо не нарікати на причини й обставини, а докладати зусиль, відшуковувати нові можливості, із завзяттям розбудовувати край та дивитися в майбутнє з оптимізмом. Таким посилом до сільських голів підсумував зустріч очільник району Євгеній Данченко. 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь