Увага! В Уманському районі знову виявлено сказ

Дата: 27.11.2018 12:18
Кількість переглядів: 928

Фото без описуУманська районна державна лікарня ветеринарної медицини повідомляє, що з початку 2018 року по Уманському району зареєстровано 5 випадків небезпечного для людини та тварин захворювання – сказу. Останній випадок сказу 22.11.2018р., зареєстрований в с. Шарин Уманського району. Експертним висновком Черкаської РДЛ  № 004382 п.м./18 від 22.11.2018 р. було підтверджено захворювання на сказ кішки. 

Населений пункт, згідно рішення ДНПК при Уманській РДА № 13 від 22.11.2018  року оголошений неблагополучною зоною. Загрозливі зони –  села Ропотуха, Ятранівка, Фурманка, Собківка, Текуча.

Сказ – гостре вірусне захворювання всіх теплокровних тварин, яке характеризується ураженням центральної нервової системи, нападами крайнього нервового збудження і розвитком паралічів і завжди закінчується летально. Хворіють тварини всіх видів і людина.

 Сказ характеризується змінами у поведінці. Тварина виглядає сумною, пригніченою, забивається у темні кутки або в конуру, неохоче реагує на оклик господаря. В інших випадках тварина надто смиренна, не відходить від господаря, намагається лизати йому руки, обличчя (слина в цей час вже містить вірус). Поступово наростає агресивність, зникає відчуття страху, характерним є нестримний рух вперед. Напади буйства, які тривають декілька годин, змінюються періодами пригнічення, коли знесилена тварина нерухомо лежить. Але будь-яке подразнення викликає новий напад буйства. Нерідко спостерігаються напади судом. Розвивається параліч м’язів кінцівок, тулуба. Загальна тривалість хвороби – 8 – 11 діб, але нерідко смерть наступає вже через 3 – 4 доби.

    Фахівцями Уманської районної державної лікарні ветеринарної медицини на території Уманського району сумісно з представниками сільських рад активно проводиться щеплення домашніх тварин проти сказу.

     Власники домашніх тварин зобов’язані надавати своїх улюбленців для огляду, діагностичних досліджень, профілактичних щеплень та обробок на вимогу посадових осіб Уманської  районної державної лікарні ветеринарної медицини, допущених порушень і відшкодування завданої ними шкоди.

    За інформацією щодо можливості вакцинації домашніх тварин проти сказу та при появі підозрілої на сказ тварини необхідно звертатися до Уманської районної державної лікарні ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області за адресою: м. Умань, вул. Пушкіна, 26 Б, тел. (04744) 3–23–90.

      Беручи до уваги вищенаведене та з метою попередження розповсюдження захворювання на сказ у тварин на території  міста та району, Уманська районна державна лікарня ветеринарної  медицини наголошує на необхідності проведення щеплення тварин проти сказу, а також на необхідності обмежити контакт домашніх тварин із безпритульними.

 

Начальник  Уманської районної державної

лікарні  ветеринарної медицини Кулакевич Н.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь