Вірус гепатиту А та його профілактика
Гепатит А – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, що передається фекально-оральним механізмом. Він може бути викликаний споживанням продуктів харчування та води, забруднених фекаліями інфікованої людини, та при прямому контакті з інфікованою людиною.
Причинами захворюваності є ігнорування особистою гігієною, вживання неправильно обробленої їжі та забрудненої води. Переважно цим захворюванням хворіють діти та молоді люди.
Симптоми хвороби: у неускладнених випадках – нетривала гарячка перші 3 дні, слабкість, зниження апетиту, жовтяниця; у тяжких випадках може бути блювання, біль у животі. Для діагностування гепатиту А необхідно зробити аналіз крові, оскільки її симптоми подібні до деяких інших хвороб.
Особливого лікування не існує, рекомендується режим спокою та вживання ліків від нудоти або діареї за потреби. Як правило, хворий повністю видужує, а печінка відновлює свої функції. Перехворівши один раз, людина набуває імунітету проти гепатиту А на все життя.
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:
- Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
- При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
- Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
- Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
Ефективним засобом попередження хвороби (протягом всього життя людини) є вакцина проти гепатиту А.
За інформацією КНП «Центр первинної
медико-санітарної допромоги» Уманської РР