Пільги багатодітним родинам

Дата: 02.12.2017 13:10
Кількість переглядів: 2516

Фото без описуСім’я і родинне виховання є основою функціонування і життєзабезпечення держави. Соціальна політика держави, в першу чергу, зорієнтована на посилення соціального захисту багатодітних сімей, створення більш сприятливих умов для виховання дітей у таких сім’ях.

В управлінні праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації відповідно до Закону України „Про охорону дитинства” на обліку перебуває  344 багатодітних сімей, в яких виховується 1135 дітей, 1 прийомна сім’я, яка виховує 4 дітей, позбавлених батьківського піклування, та 2 сім’ї, в яких перебувають під опікою 10 дітей до 18 років. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які продовжують навчатися за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років.

Документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї та її право на отримання пільг, є посвідчення батьків та дитини з багатодітної сім’ї. Для отримання посвідчення потрібно звернутися до управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації.

Прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам, піклувальникам не видаються посвідчення, які передбачені для батьків дітей з багатодітних родин.

Документами, що підтверджують право на пільги та державні гарантії, передбачені законодавством, є розпорядження про створення дитячого будинку сімейного типу, прийомної сім’ї, влаштування дітей під опіку чи піклування.

Рішення про створення дитячого будинку сімейного типу, прийомної сім’ї, передачу дітей під опіку чи піклування приймається районною держадміністрацією, виконавчим комітетом міської ради.

Таким чином, багатодітним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям, а також опікунам і піклувальникам надається право на наступні пільги (стаття 13 Закону України „Про охорону дитинства”):

1) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами;

2) 50-відсоткова знижка вартості палива;

3) 50-відсоткова знижка абонементної плати за користування квартирним телефоном.

Пільги щодо плати за користування комунальними послугами та вартості палива надаються цим сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Виконуючи доручення Уряду щодо поліпшення матеріальної підтримки багатодітних родин, прийомних сімей, а також опікунів і піклувальників за 10 місяців 2017 року управлінням перераховано комунальним підприємствам-надавачам житлово-комунальних послуг коштів на загальну суму 226,4 тис. грн, нараховано та виплачено готівку на придбання твердого палива та скрапленого газу 142 сім’ям на загальну суму 169,1 тис. грн, чим зменшено навантаження на бюджет кожної родини.

Пільги дітям з багатодітних сімей ( згідно ст. 13 Закону України „Про охорону дитинства”):

1) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

2) безоплатний проїзд автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

3) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”.

Пільги, на які мають право діти з багатодітних сімей, на дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім'ї, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім'ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, не поширюються.

Адже діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають право на пільги визначені чинним законодавством для цієї категорії дітей, і документом, що підтверджує право, є єдиний квиток.

Для отримання знижки  на оплату за житлово-комунальні послуги  сім’я має звернутися до підприємств та організацій, що надають ці послуги, із відповідним посвідченням та заявою від управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації.

Для отримання пільг на придбання  твердого палива та скрапленого газу готівкою сім’я має звернутися до сільської, селищної  ради або до управління праці та соціального захисту населення.

Положенням про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України  від 29.01.2003 № 117, передбачено ведення управліннями праці та соціального захисту населення зазначеного реєстру, тобто відповідного обліку пільговиків.  Отже, вищезазначеним категоріям пільговиків необхідно звернутись та подати до управління за зареєстрованим місцем проживання такі документи для внесення інформації до Реєстру :

•    копії паспортів батька та матері (з представленням оригіналів);

•    копії свідоцтв про народження усіх дітей (з представленням оригіналів);

•   копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера усіх членів сім’ї (з представленням оригіналів);

•  копії документів, які підтверджують право на пільги (з представленням оригіналів);

•   інформацію про послуги, якими сім’я користується (розрахункові книжки або квитанції про оплату за послуги у поточному році).

Законом України від 28.12.2014 № 76 – VIII „Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” внесено зміни в частині надання пільг окремим категоріям громадян, які мають таке право відповідно до Законів України, по оплаті за житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку та придбання твердого та рідкого палива, а саме: пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (у 2017 році вона становить 2240,00 грн).

Також звертаємо увагу на те, що відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р. № 319 передбачено, що особам, які мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, у разі призначення житлової субсидії пільги не нараховуються. При цьому, якщо розмір субсидії становить 0,0 грн, то пільгова категорія громадян має право користуватися пільгами.

У зв’язку з призначення відповідних пільг або зі зміною складу сім’ї та за інших обставин, що впливають на призначення і визначення розміру пільг, просимо звертатися до відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення управління праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації за адресою: м. Умань, вул. М. Залізняка, 2а, кабінет 410, телефон 3 45 42.

Начальник управління праці та

соціального захисту населення                                                О.Я. Ярошевич


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь