Жителі Уманщини відзначили Масляну в селі Іванівка

Дата: 19.02.2018 13:51
Кількість переглядів: 1640

Фото без описуА Масляна іде, красне сонечко веде…

Масляна – це свято, яке прийшло до нас із сивої давнини. Це наш спадок ще від язичницьких часів, який хоч і змінився, але міцно прижився у звичаях нашого народу й після прийняття християнства. Чому б і ні, якщо Масляна – це гарне та веселе свято?! Це проводи зими, очікування тепла і весняного сонця.

 Тож 17 лютого в центрі села Іванівка відбувся районний захід, присвячений святкуванню Масляної. Мокрий сніг під ногами не зупинив нікого – жителі всіх навколишніх сіл були на святі. Люди веселилися, співали, танцювали.

Відбулося справжнє народне гуляння. Навколо обрядового опудала зими зібрався натовп. Уздовж тягнулися ряди столів із найрізноманітнішими наїдками –  від шашликів і вареників зі сметаною до млинців з ікрою. Млинці тут були головною стравою, адже це – незамінний атрибут Масляної, що є прообразом сонця, символом тепла і весни.

У ході заходу також відбувся конкурс зимової рибалки. За перемогу учасники отримали по 2 набори снастей, які радо представив магазин "Рибалка", що розташований в Умані на Гайдамацькій, 32. Зі спійманої рибки зварили неймовірно смачнючу юшку, якою почастували всіх. А Ірина Плетньова, помічник-консультант народного депутата Антона Яценка, яка завітала на свято, передала присутнім  вітання у вигляді прекрасного концертного виступу чарівної, харизматичної артистки Наталі Рудої. А від того усім Масляна запам’ятається на весь рік.

Гостем був також заступник голови районної ради Петро Андрійович Бабкін.

Оксана Коханська, в.о. завідувача районного сектору культури райдержадміністрації, вручила диплом за І місце у конкурсі "Сніжний сад" Галині Василівні Календрузь – завідувачу Іванівського сільського клубу, та подякувала всім фольклорним колективам сіл Кочубіївка, Краснопілка, Іванівка та народному колективу "Горицвіт". Також вона подякувала рятувальникам за попередження учасників конкурсу перед виходом на риболовлю про небезпеку, яку приховує в собі крига на водоймах у зимовий період, та безпечне спалення опудала зими.

Всіх радо зустрічав голова сільської ради Григорій Рудий, який привітав учасників заходу зі святом та подякував всім спонсорами за пишні столи.

Високо над деревами клубився чорний димок – це догорало солом’яне опудало зимової богині Морени. Її попіл розвіявся за вітром, тож так і зима уже зовсім скоро здасть свої позиції й поступиться місцем весні. Люди проводили зиму, вони втомилися від снігу й морозу. Усі в очікуванні теплого сонечка, яке, наче золотистий млинець, скоро високо підніметься над небосхилом, і перетворить на потічки води – залишки зимового панування.

Розпочався відлік часу до початку весни. Масляна відбулася – весна розпочалася! 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь