«Ініціатива Президента в дії – сільські амбулаторії запрацюють уже весною», – Олександр Вельбівець

Дата: 06.02.2019 14:53
Кількість переглядів: 633

Уже цієї весни на Черкащині сільська медицина підніметься на новий рівень – запрацюють амбулаторії загальної практики сімейної медицини, говорить голова обласної адміністрації Олександр Вельбівець.

За його словами, на сьогодні вже проведено тендери на будівництво 23 амбулаторій, укладені договори з будівництва на 21. Загальна кошторисна вартість усіх проектів становить більше 155 млн грн, медичного обладнання і устаткування буде закуплено на суму понад 12 млн грн. А також для кожного закладу буде придбане авто на загальну вартість понад 11 млн грн.

Нагадаю, за ініціативи Президента України Петра Порошенка Парламентом був проголосований закон щодо розвитку первинної допомоги у сільській місцевості. Імплементація якого полягає не тільки у запровадженні сучасних підходів до приміщень і медичного обладнання, а в першу чергу – новітніх методів, телемедицини, які можуть записувати дані, передавати їх на вторинний рівень і отримувати дуже швидку консультацію від фахових лікарів з вузькопрофільних питань.

Насправді, для суттєвої зміни якості медичних послуг у сільській місцевості потрібно зробити всього три кроки. По-перше, залучити працювати в село фахового лікаря. По-друге, дати цьому лікарю гідну зарплату і гідні умови роботи: гідний кабінет, комп’ютерну техніку з підключенням до мережі Інтернет, сучасне медичне устаткування, службовий транспорт, щоб медик міг оперативно доїхати до пацієнта або доправити його до спеціалізованої лікарні, тощо. По-третє, треба забезпечити цьому лікареві гідні умови життя на побутовому рівні. Маю на увазі житло та інфраструктуру для його сім’ї. Адже до села зазвичай їхатимуть саме молоді лікарі, у яких будуть чи вже є сім’ї та діти. Ми маємо подбати про створення цієї інфраструктури, проведення Інтернету, закупівлю службового авто для лікаря тощо. Президентський законопроект якраз вирішує цю проблему.

За даними Мінрегіону України станом на початок 2018 року лише у 28 % сільських амбулаторій та ФАПів країни було водозабезпечення, третина з яких – це колодязі. Лише у 18 % були санвузли. В сільських амбулаторіях та ФАПах не було навіть найнеобхідніших умов.

Президент України Петро Порошенко нарешті віднайшов можливості принципово змінити таку критичну ситуацію. Завдяки закону щодо розвитку первинної допомоги у сільській місцевості та його фінансовій реалізації вже до кінця року ми матимемо абсолютно іншу картину.

Для порівняння: в усьому світі первинна ланка в сільській місцевості ефективно працює і вирішує на місці до 80 % медичних звернень. У країнах ЄС співвідношення звернень пацієнтів на первинний та інші рівні медицини кардинально протилежне і становить 70 % звернень на первинну ланку 30 % – на вторинну. В Україні статистика невтішна: 80 % пацієнтів отримують допомогу на другому чи третьому рівнях, оминаючи первинну ланку – амбулаторії та сімейних лікарів.

Очевидно, що з запровадженою реформою децентралізації в Україні формується нова модель сільського розвитку з новою системою управління та новими економічними відносинами. При цьому Президент звертає увагу, що коли говорять про розвиток сільських територій, мова йде виключно про розвиток людського потенціалу, це є головною метою реформи. Реформа сільської медицини, передусім, первинна медицина в селі має стати доступною і якісною. Тому медичні практики стануть автономними та самокерованими. Не менш важливо для медичних практик у селах отримати реальне фінансування – і ми це зробили завдяки законам, що запровадили принцип «гроші ходять за пацієнтом».

Прес-служба Черкаської ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь