Проведено засідання районної протиракової комісії

Дата: 16.08.2018 14:54
Кількість переглядів: 1276

Фото без описуЗгідно сумісного плану роботи Уманської центральної районної лікарні та КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Уманської районної ради" 14 серпня в конференцзалі ЦРЛ було проведено засідання районної протиракової комісії.

До участі в засіданні комісії були запрошені голова районної державної адміністрації Євгеній Данченко та перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Жорницький. Учасники зібрання – головний лікар центральної районної лікарні Інна Добрянська, заступник головного лікаря з медичної частини Олександр Кучмій, лікарі, районні фахівці, завідувачі структурними підрозділами центральної районної лікарні, заступник головного лікаря КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Уманської районної ради" Назар Горенко та завідувачі амбулаторіями загальної практики сімейної медицини КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Уманської районної ради".

Відкрила конференцію Інна Добрянська. Вона акцентувала увагу на актуальності цієї тематики. Так, статистика говорить про те, що за останні 100 років за рівнем захворюваності та смертності в світі онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. За даними ВООЗ, щороку знову хворіють 10 млн чоловік. Як стверджує ВООЗ, смертність від раку до 2030 року зросте на 45%, в порівнянні з рівнем 2007 року.

У Європі. Як заявили представники ВООЗ, кількість смертельних випадків, викликаних раком, буде в Європі поступово збільшуватися. При цьому, за їх словами, можна було б запобігти до 40% випадків захворювання раком, якби люди вели здоровий спосіб життя і поліпшили механізми виявлення раку. У країнах Європи до ризику захворювання раком найбільшою мірою схильні люди з низьким і середнім рівнем доходу, які в меншій мірі усвідомлюють фактори ризику, а також мають обмежений доступ до ефективної медичної допомоги. За словами представників ВООЗ, 72% смертельних випадків, викликаних раком, зафіксовані в країнах з низьким або середнім рівнем доходу на душу населення.

В Україні. Україна на другому місці в Європі за темпами поширення раку. Щорічно в Україні більше 160 тис. чоловік дізнаються, що вони онкохворі.

Щороку від раку помирають близько 90 тис. осіб, з них 35% люди працездатного віку. Щодня в Україні захворюють раком 450 людей, з них гинуть – 250. Щогодини реєструється понад 20 нових випадків захворювання, а 10 жителів України помирають від раку.

За даними Інституту раку за останні десять років кількість хворих зросла на 25%, загальна чисельність населення скоротилася на 4 млн осіб. Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% на рік, і рак продовжує «молодіти». Здавалося б, за цими показниками ми не надто відрізняємося від розвинених країн, проте слід враховувати, що середня тривалість життя українців на 10-20 років нижча, а захворюваність на рак істотно зростає після 50 років. І далеко не кожен українець доживає до «свого раку», вмираючи від інших причин.

Основними причинами смерті є:

  • у чоловіків – злоякісні новоутворення легенів, шлунку, прямої кишки, передміхурової залози, ободової кишки - 56,0% всіх випадків;
  • у жінок – злоякісні новоутворення молочної залози, шлунка, ободової кишки, прямої кишки, яєчників, шийки матки – 57,6%.

Рак – це хвороба, яку можна ефективно лікувати на ранніх стадіях. Але щоб виявити її в зародку, необхідно пройти діагностичне обстеження, яким більшість громадян нехтують.

Голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко висловив сподівання на ефективність конференції та прийнятих після неї рішень.

«Переконаний, що боротьба з раком – це не тільки ваша робота, а й влади. Разом будемо планувати кроки для покращення здоров'я населення. Один із них ми вже зробили – це відкриття скринінгового центру "Здоров’я жінки", де рак у жінок можна виявити на ранній стадії», - зазначив Євгеній Михайлович.

Згідно порядку денного засідання виступила лікар-онколог Ілона Василик, яка висвітлила питання онкологічної ситуації в районі за 2015-2018 роки, а також був проведений розгляд занедбаних випадків по району за 6 місяців поточного року.

Станом на 01.07.2018 року на обліку в центральній районній лікарні перебуває 1340 хворих з онкологічними захворюваннями (в порівнянні з першим півріччям 2017 року кількість хворих збільшилась на 1,5%). Протягом І півріччя поточного року в районі зареєстровано 66 хворих з вперше встановленим діагнозом раку (у І півріччі 2017 р. – 58 осіб), із них:

- І-ІІ стадія – 29 осіб

- ІІІ стадія – 11 осіб

- ІУ стадія – 18 осіб

Суттєву роль в покращенні діагностики онкологічних захворювань мають відігравати профілактичні огляди. Так, протягом І півріччя 2018 року під час профілактичних оглядів виявлено 28 осіб з онкопатологією, що складає 42,4% від виявлених онкопатологій загалом. Цей показник залишається низьким і потребує покращення.

За 6 місяців 2018 року в районі зареєстровано 9 занедбаних випадків з онкопатології. В обговорені кожного випадку взяли участь лікарі-спеціалісти та районні фахівці центральної районної лікарні, а також завідувачі АЗПСМ КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Уманської районної ради".

На завершення засідання комісією було прийнято рішення, яким передбачено провести детальний аналіз онкозахворюваності в Уманському районі на районній конференції медичних працівників у вересні поточного року, де висвітлити можливості діагностичної бази центральної районної лікарні та заслухати аналіз роботи кожного діагностичного кабінету закладу: відеобронхоскопії, відеоколоноскопії, фіброгастроскопії, скринінгового центру "Здоров?я жінки" та кабінетів УЗД.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь