На старті весняно-польових робіт 2018 року

Дата: 14.03.2018 14:59
Кількість переглядів: 959

13 березня 2018 року управлінням агропромислового розвитку Уманської райдержадміністрації проведена нарада із спеціалістами агрономічних та інженерних служб сільськогосподарських підприємств та головами фермерських господарств з питань підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт у 2018 році, дотримання санітарного законодавства при роботі з пестицидами та агрохімікатами, охорони праці та пожежної безпеки  при проведенні робіт.

Відкрила нараду начальник управління агропромислового розвитку Валентина Мовчанюк, яка наголосила на важливості аграрного сектора в економіці району.

Про прогнозовані площі посіву сільськогосподарських культур під урожай 2018 року, стан посівів озимих культур поінформував учасників наради начальник відділу організації виробництва, переробки та маркетингу продукції сільського господарства управління агропромислового розвитку І.Г. Рябокінь. Звернуто увагу товаровиробників на особливості підготовки ґрунту під посів ярих культур.

Особливості застосування мінеральних добрив при проведенні підживлення озимих культур та посіві ярих культур в погодно-кліматичних умовах 2018 року охарактеризував доктор сільськогосподарських наук, професор Уманського НУС Г. М. Господаренко. Він надав наукові та практичні рекомендації, зокрема, зазначив, що озима пшениця була і залишається провідною зерновою культурою, величина врожаю та якість якої залежить від забезпечення рослин азотом. Зазвичай озима пшениця в період проростання споживає 8% необхідної норми азоту, кущіння – 28%, вихід в трубку – 36%, колосіння і цвітіння – 2%. Підживлення озимої пшениці потрібно перший раз провести по мерзло-талому ґрунті аміачною селітрою відцентровими розкидачами.

У фазу виходу в трубку відбувається інтенсивне наростання вегетативної маси та формування генеративних органів рослин, тоді потрібно провести друге підживлення азотними добривами. Підживлення проводити виключно відцентровими розкидачами (РУМ 0,5 та інші) та не допускати проведення підживлення методом Бузницького, в результаті якого відбувається пошкодження листової поверхні рослин пшениці робочими органами сівалок та, як наслідок, їх інтенсивніше пошкодження збудниками хвороб та зниження урожайності.

У період формування і наливання зерна (ІХ-ХІІ етапи органогенезу) умови азотного живлення має вирішальне значення на озерненість колоса і крупність зерна. Засвоївши ще до початку колосіння понад 2/3 усієї потрібної кількості азоту на початку формування зерна, потреба пшениці в цьому елементі значно збільшується і  за нормальних умов розвитку вона має засвоїти решту 25-30% потрібного їй азоту, який здебільшого витрачається на формування якості зерна.

Також перед присутніми виступила начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Уманського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Л. П. Качанова, яка  повідомила що, план застосування засобів захисту рослин на 2017 р. було погоджено лише 10 господарствами, а на 2018р. – одним господарством. В господарствах відсутні паспортизовані склади для зберігання агрохімікатів та пестицидів, отрутохімікати завозяться транспортом господарств, який не відповідає даному виду робіт. Господарства зберігають агрохімікати в не паспортизованих приміщеннях, з порушенням законодавства України «Про пестициди та отрутохімікати».

У 2017 р. санітарні паспорти на склади із зберігання агрохімікатів отримали два господарства, санітарний паспорт на автотранспорт для перевезення пестицидів, мінеральних добрив, протруєного насіння отримали лише два господарства, в 2018 – одне підприємство. Дана ситуація є прямим порушенням сільськогосподарськими виробниками чинного законодавства та затверджених санітарних правил при проведені аграріями робіт із зберігання, транспортуванню та застосуванню пестицидів та агрохімікатів.

Акцентована увага учасників наради щодо застосування агрохімікатів з грубим порушенням санітарного законодавства: не витримуються відстані між ділянками, що обробляються та житловою забудовою, не завжди сповіщається населення та власники суміжних угідь про хімічну обробку полів.

До роботи з пестицидами допускаються особи без спеціальної підготовки, відповідних допусків та посвідчень на виконання робіт з пестицидами, відсутності гігієнічної атестації,  без  належного забезпечення відповідного виду спецодягу та засобів захисту. В 2017 р. пройшли підготовку 83 особи з 15 господарств.

Особливе занепокоєння викликає застосування агрохімікатів авіаційним методом, який проводиться з грубим порушенням санітарних вимог, без узгодження з держсаннаглядом. Ця ситуація створює загрозу в забезпеченні санітарного благополуччя населення району, адже може призвести до непередбачуваних наслідків.

Продукція сільгоспвиробників надходить на харчування в навчально-виховні та лікувально-профілактичні заклади, на переробку, видається  населенню на паї, проте дослідження на вміст пестицидів, солей важких металів, вміст ГМО не проводиться. Не здійснюється  контроль за станом атмосферного повітря, води водойм при використанні пестицидів.

Щорічно реєструються скарги від населення при застосуванні пестицидів та агрохімікатів в межах населених пунктів.

 Про охорону праці під час проведення сільськогосподарських робіт доповів завідувач Уманським навчальним пунктом Черкаського навчального центру з охорони праці Міністерства Аграрної політики України Л. П. Лут. Працівники сільськогосподарських підприємств повинні пройти навчання та перевірку знань з охорони праці, вступний та інші необхідні інструктажі, особливо при виконанні особливо небезпечних робіт.

Головний інспектор РВ Управління ДСНС України в Черкаській області А.А.Рудь інформував про правила пожежної безпеки під час проведення комплексу весняно-польових робіт.

Виступили з інформацією представники компаній «Агропросперіс»  Денис Терещенко, ТОВ «Український Аграрний ресурс» Артур Мацюк , ТОВ «Агро-Арена»  Володимир Сидорчук, які поінформували про наявність насіннєвого матеріалу, мінеральних добрив, засобів захисту рослин  на складах фірм.

За підсумками наради в черговий раз було наголошено сільськогосподарським товаровиробникам на безумовному дотриманні норм санітарного законодавства при роботі та застосуванні агрохімікатів, заходів з охорони праці та правил пожежної безпеки під час виконання робіт в сільськогосподарському виробництві.

 

Управління агропромислового розвитку Уманської РДА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь