Президент: Енергоефективність – це для нас синонім незалежності, в тому числі й енергетичної незалежності

Дата: 13.03.2019 15:04
Кількість переглядів: 903

Президент Петро Порошенко наголошує, що національна безпека України у тому числі залежить від енергонезалежності та енергоефективності нашої держави.

 

«Маємо один спільний загальнодержавний інтерес, одне питання національної безпеки, яке не можемо вирішити без змін у житлово-комунальному господарстві. І це має безпосереднє відношення до Президента. Йдеться про енергетичну безпеку, про енергетичну незалежність нашої держави через енергоефективність», - заявив Глава держави під час участі у Форумі «Від енергоефективності до енергонезалежності». Він назвав Форум надзвичайно своєчасним.

Петро Порошенко підкреслив, що нині в країні маємо небачених розмірів енергетичне марнотратство, яке дісталося нам ще від радянського минулого, «коли газ був безкоштовним, а ЖКГ було призначено неефективно обігрівати повітря».

«Споживання газу у житловому секторі, багатоповерхівках та індивідуальних будинках 18 млрд кубічних метрів. Ще раз наголошую, приблизно половина - 9 млрд, йде на обігрів повітря. Це втрати, за які сплачує і держава, і кожен споживач з власної кишені», - підкреслив Президент.

Глава держави переконаний, що обсяг у 9 млрд - це той обсяг, який країна може зекономити за рахунок енергоефективності: заміни застарілих технологій, мереж, утеплення будинків. «Ми точно підвищимо ефективність функціонування галузі. Якщо говорити про гроші, то йдеться про 3,5 млрд доларів. Це приблизно стільки, скільки ми у 2017 році витрачали на оборону. Це колосальні кошти», - наголосив Петро Порошенко.

Президент також переконаний, що раніше ця проблема не обговорювалася, тому що «на цьому марнотратстві ділками, їх партнерами, партнерами у владі, зароблялися великі корупційні гроші». «Заради них, цих грошей, щоб заробляти, укладалися кабальні газові угоди, які зобов’язували Україну купувати непотрібний газ», - підкреслив Петро Порошенко і нагадав про газову угоду 2009 року, за якою Україна була змушена щорічно купувати у Росії 52 млрд кубів газу і в якій було закладено принцип «бери або плати».

«З 2009 року ми сиділи на «газовій голці» за новим контрактом і розплачувалися за це надто високою ціною – своєю свободою, українською незалежністю. Але ми відмовилися від російського газу, хоча багато хто не вірив, що це взагалі можливо», - наголосив Глава держави.

«Минулого року нам вдалося імпортувати вже не 52 млрд кубів і не 42 млрд куб як було написано в злочинному контракті – минулого року обсяг споживання імпортного газу в Україні склав 10,5 млрд. І це до останнього кубометра був імпорт з Європи. В Росії ми не купуємо газ вже четвертий рік. Навпаки – ми подали в суд на кабальний контракт і виграли 4,6 млрд доларів. Це велика реальна робота, зроблена нами на шляху до енергонезалежності України», - констатував Петро Порошенко.

Водночас Президент висловив думку, що подолання російського газового диктату – це не все, що необхідно для енергонезалежності країни. «Щоб стати успішною енергонезалежною державою ми маємо спільними зусиллями ефективною роботою зменшувати енергоспоживання. І тому енергоефективність – це для нас синонім незалежності, в тому числі й енергетичної незалежності», - наголосив він.

На думку Глави держави, енергоефективність має запроваджуватися у всіх галузях: промисловості, агропромисловому комплексі тощо. «І звичайно найперше, де це принесе найбільший ефект – це в житлово-комунальному господарстві», - сказав він.

Для досягнення цієї мети галузь має реалізувати три стратегічні завдання: модернізувати надання послуг тепло- і водопостачання, сформувати інститут відповідального власника, котрий зможе ефективно управляти своєю власністю, готовий до зменшення енергоспоживання та впровадження нових енергоефективних заходів, та створити систему державних інструментів за допомогою яких цей власник «зможе дуже легко і доступно пройти шлях від власного енергозаощадження до державної програми».

«Хоч би скільки українські родини не утеплювали свої домівки, без комплексної перевірки і перебудови системи надання комунальних послуг та підвищення їх якості про досягнення максимального результату в енергоефективності точно говорити марно», - підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що ефективний власник для того, аби бути партнером держави, має бути добре вмотивованим. Серед інструментів, що мотивують до заощадження споживання енергоресурсів, Петро Порошенко назвав монетизацію субсидій та встановлення лічильників.

Він також констатував збільшення кількості ОСББ за останні три роки більш, ніж удвічі: «Люди зрозуміли, що об’єднання є реальним механізмом для ефективного управління своїм житлом та можливість участі у державних і міжнародних програмах, які допомагають впроваджувати енергоефективні заходи».

Президент зазначив, що за цей час розпочав роботу Фонд енергоефективності, завданням якого є масштабна термореновація житлового сектору. «Тобто там, де сьогодні є точно найбільші втрати енергоресурсу», - зауважив він.

«Перші 15 проектів з впровадження енергоефективності вже реалізуються в різних регіонах. Але сьогодні, коли люди настільки замотивовані, впевнений, що це буде робити набагато легше», - переконаний Петро Порошенко.

«Ми збудуємо Україну, де кожному громадянину будуть доступні високі стандарти життя. Ми збудуємо енергонезалежну Україну, яка надійно забезпечить енергією і потреби економіки, і людини. А найголовніше – ми збудуємо Україну – країну вільних, заможних і щасливих людей», - резюмував він.

За інформацією офіційного інтернет-представництва Президента України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь